Kako da naš ajvar ne postane albanski ili bilo čiji drugi? VIDEO

Vladimir Marić iz Zavoda za intelektualnu svojinu rekao je da nijedan nacionalni zavod ne može da uspostavi monopol nad rečju ajvar.

Izvor: B92

Petak, 13.11.2020.

15:02

Kako da naš ajvar ne postane albanski ili bilo čiji drugi? VIDEO
Dua Lipa/Foto: Getty/Christopher Polk / Staff

"Sama reč ajvar je generički termin, i ne može da uspostavi monopol u formi žiga ili oznake geografskog porekla", naveo je Marić.

Dodaje da Leskovčani svakako imaju monopol nad nazivom "leskovačkog domaćeg ajvara", koji je brendiran i zaštićen oznakom geografskog porekla od 2011. godine.

Marić objašnjava da je oznaka geografskog porekla geografski naziv kojim se obeležava proizvod koji potiče sa određenog geografskog područja. Baš zato što potiče iz tog područja ima posebne karakteristike.

Bilo da su proizvod klimatskih uslova, veštine ljudi, kombinacije faktora, važno je da niko drugi ne može da ima monopol nad imenom porekla "leskovački domaći ajvar".

To ne može da ima ni proizvođač iz Valjeva, Loznice, ili Beograda, precizira Marić.

"Ono što mi nazivamo srpski brend, to su suštinske oznake geografskog porekla i mi ih imamo daleko više nego zemlje u regionu. Imamo dugu tradiciju zaštite oznake geografskog porekla", navodi Marić za TV "Prvu".

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: