Sveti Luka ili Noć veštica? Večita debata svakog oktobra VIDEO

Pravoslavlje i sveci zauzimaju važnu ulogu u Srbiji, stoga na neke datume u godini dolazi do burnih reakcija kao što su Dan žena, Dan zaljubljenih i Noć veštica. Svake godine pred 31. oktobar digne se ozbiljna prašina. Da li slavimo Noć veštica ili Svetog Luku?

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

15:02

Sveti Luka ili Noć veštica? Večita debata svakog oktobra VIDEO
Foto: depositphotos/TeriVirbickis

"Kod nas imate isto običaj kada se deca prerušavaju i idu od kuće do kuće, zovu se koledari, i to je živo i zdravo u Vojvovodini ili u zapadnoj Srbiji. Nije to ništa novo, to je isto deo nekog našeg nasleđa", rekla je za 150 minuta Prve TV astrolog Jelena Popović

Kako kaže, ovaj praznik je, kao i mnogo drugih stvari, otišao u Ameriku, gde je komercijalizovan i kao takav nam se vratio.

"To je keltski praznik povezan sa prirodom ,pa i sa našim precima, jer su i oni posmatrali prirodu. U prevodu znači 'zadnja žetva'. Film Džona Karpentera iz 1978. je neko preveo 'Noć veštica', one se, inače nigde ne spominju", kaže Popovićeva.

Kako je objasnio teolog Vladimir Pekić, oni koji su pravoslavni hrišćani staviće akcenat na slavljenje jednog od četvorice jevanđelista i apostola, i koji je uspeo da objedini dva kulturološka sveta, judejski i grčko-rimski.

"Sveti Luka se smatra i prvim ikonopiscem, a smatra se i da je naslikao Svetog Petra i Svetog Pavla. On je organski deo crkve i jedan od hrišćana", dodaje Pekić.

"Što se tiče Halovina, to je praznik koji je, po mom sudu, znatno komercijalizovan. Kako mu je dodavano hrišćansko značenje, to je sad drugo pitanje, ali danas je čist produkt konzumerizma i potrošačkog društva", kaže on.

Pogledajte ceo zanimljiv razgovor o ovoj temi u video-prilogu ispod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: