Naučite starog psa novim trikovima

Iako većina ljudi trening povezuje sa štencima, stvarnost je takva da psi mogu da uče u bilo kojim godinama, a i odrasle pse je često lakše dresirati od mladih jer bolju veću samokontrolu.

Izvor: petmagazine

Subota, 24.10.2020.

16:02

Naučite starog psa novim trikovima
Foto: Getty Images, Leon Neal / Staff

Veoma je važno da nastavite da trenirate svog psa kako on sazreva - održavaćete njegov um oštrim i pružati mu mentalnu stimulaciju i rutinu koja mu je potrebna. Iako su ovi saveti uglavnom za vlasnike koji su nedavno udomili odraslog psa, oni se takođe mogu koristiti za obuku starijih kućnih ljubimaca kojima je potrebno da steknu nove veštine.

Budite strpljivi

Ako ste tek doveli odraslog psa u svoj dom, dajte mu vremena da se prilagodi. Odrasli pas dolazi sa sopstvenom istorijom, koja ga može učiniti nervoznim zbog novog okruženja. Savet je da ne odustajete brzo. Možda će mu biti potreban period prilagođavanja, koji može trajati od nekoliko dana do mesec ili više. Međutim, jednom kada shvati da je pronašao svoj doživotni dom, počeće da se ponaša kao deo porodice.

Kavez kao deo obuke

Ponašajte se prema odraslom psu kao prema štenetu – ako niste u mogućnosti da ga stalno nadgledate, period kada ostaje sam može da provede u kavezu. Kada ga pustite, izvedite ga napolje, neka se prošeta i obavi svoje fiziološke potrebe. Obratite pažnju da kavez koji odaberete bude dovoljno veliki i udoban za odraslog psa, da može bez problema u njemu da ustane, protegne se i legne. U kavez smestite činiju za vodu, igračke za žvakanje, sve što može da ga zabavi i opusti.

Nove komande

Odrasli pas je savršeno sposoban da nauči nove stvari. Čak i ako nikada ranije nije treniran, svakako će imati korist od učenja osnovnih naredbi, poput hodanja na labavom povocu i ležanja. Čas poslušnosti je odlično mesto za rad na ovome, a i odlično mesto za druženje s drugim psima i ljudima. Omogućiće vam da vidite kako vaš ljubmac reaguje na druge pse i strance u sigurnom okruženju sa profesionalnim trenerom koji vas savetuje.
Foto: GettyImages, Dan Kitwood / Staff
Problemi i dokazivanje

U prethodnom domu pas je možda mogao da radi neke stvari koje u novom domu nisu dozvoljene, poput skakanja na goste ili ležanja na nameštaju. Savetujemo da što pre počnete da ga učite novim pravilima koji su vezani za vaš dom. Budite sigurni da svi u kući izdaju iste komande - psa može zbuniti kada različiti članovi domaćinstva imaju različite standarde ponašanja, naredbi ili očekivanja. Kada se svi dogovore i koriste iste naredbe i nagrade, pas će brže učiti i duže zadržati naučeno, navodi Petmagazine.

Neka ostane pozitivno

Budući da verovatno ne znate sa sigurnošću kakvo je iskustvo sa treningom imao pas kojeg ste primili u dom, najbolje su "pozitivne metode". Korišćenje ukusnih poslastica i mnogo pohvala efikasne su metode obuke za pse svih starosnih grupa i rasa. Neka stvari budu zabavne i optimistične, umesto da ga kažnjavate. Ujedno, ovo je odličan način da ojačate vezu između vas.

Na početku ćete možda morati malo više da se trudite, ali podučavanje odraslog psa osnovnim naredbama i rad na rešavanju problema u ponašanju od prvog dana znači da će vaš pas uskoro postati zdrav deo vaše porodice.

Razmazite svog ljubimca

S vremena na vreme mu podgrejte hranu kako bi bila ukusnija, naučite masažu za pse i masirajte mu stomak ili kičmu, pomažite mu kod podizanja iz ležećeg položaja i hodanja, vodite ga kod profesionalnih grumera na kupanje... Još mnogo toga možete da učinite za vašeg ljubimca kako bi on poslednje godine svog života proveo u miru i srećan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: