Nega je potrebna mačićima otkako se rode: Na šta treba obratiti pažnju?

Graviditet ili trudnoća kod mačaka traje 60‒61 dan. Kod rasnih mačaka trudnoća je duža, recimo kod sibirskih zna da traje i 67 dana.

Izvor: petmagazine

Četvrtak, 08.10.2020.

12:21

Nega je potrebna mačićima otkako se rode: Na šta treba obratiti pažnju?
Foto: Getty Images, Mario Tama / Staff

Parenje i porođaj

Određivanje vremena parenja, tačnije vremena ovulacije kao kod kuja se ne radi, jer kod mačaka postoji postkoitalna ovulacija izazvana samim činom parenja. Pravilo je da mačor „ugosti” mačku na svojoj teritoriji i da se oboma skrate nokti da ne bi došlo do povrede. Ovo važi za rasne mace, dok se kod uličnih parenje obavlja bez uticaja i kontrole čoveka. Broj teranja po pravilu je 2,5 godišnje, ali ovo ne važi uvek, ni za sve mačke. Porođaj obično traje nekoliko sati ‒ nema rasa kod kojih mora da se obavi carski rez kao kod pasa, ali i u mačjem svetu se dešava da se trudnoća mora okončati hirurški, što zbog slabih napona materice, što zbog određenih infekcija, obrnute/rotirane materice itd.

Odgoj

Sam odgoj poroda zavisi od više uslova: starosti mace (nekada se prvorotke teže snalaze sa porodom, što, naravno, nije pravilo), eventualnih infekcija, ishrane majke, čak i tokom graviditeta. Nije obavezno, ali nekad se preporučuje korišćenje sijalica/lampi koje greju, pogotovo noću. Temperatura mačića u prve dve nedelje, kada nemaju sopstvenu termoregulaciju, zavisi isključivo od temperature majke. Podoji su individualni, odnosno neka legla sisaju na sat, a poneka na dva, pa i na tri sata. Što su mačići stariji, i želudac im je veći, pa mogu posisati više mleka, samim tim i duže spavati. Do nekog 25‒30. dana, njihova ishrana sastoji se isključivo od majčinog ili zamenskog mleka, piše dr vet. med. Srđan Obradović za Pet magazin.
Foto: GettyImages, Dan Kitwood / Staff
Čvrsta hrana

Kada ćete tačno početi da dajete mačićima čvrstu hranu (dohranu), zavisi od veličine legla, napredovanja mačića, stanja majke ‒ u smislu da li bi njoj trebalo olakšati i krenuti sa dohranom čvrstom hranom. Nekad preporučimo da se počne sa dohranom već 21. dana. Za početak se daju potopljene, omekšale granule ili potpuno vlažna hrana, naravno, u oba slučaja hrana mora biti prilagođena uzrastu. Broj obroka i količina pojedene hrane ne treba da vas brinu u početku, pošto će s vremenom sve doći na svoje mesto.

Progledavanje

Mačići obično progledaju oko druge nedelje, međutim, dešava se da se uglovi očiju otvore već devetog-desetog dana. U početku okice znaju da suze i mogu da se nakupljaju krmelji, i tada je preporučeno da pomognete mačićima tako što ćete im uglove očiju brisati vatom/tuferom natopljenim fiziološkim rastvorom ili bornom kiselinom. Oko koje nije progledalo pre 21. dana se mora otvoriti - kapci se moraju raširiti. Ako se kapci ne rašire, dolazi do neonatalnog konjunktivitisa, koji se može zakomplikovati herpesvirusnom infekcijom ili hlamidijom, što može čak dovesti i do gubitka vida na jednom ili oba oka.
Foto: GettyImages, Christopher Furlong / Staff
Zamensko mleko

Postoje slučajevi kada moramo da koristimo zamensko mleko tokom odgoja - ukoliko su mačići ostali bez majke, što se mnogo češće dešava kod ulične populacije. Najčešći razlozi su trauma, trovanje, infekcije... Kakav god da je razlog i, naravno, bilo da su mačići kućni ili rođeni na ulici, mora im se pomoći. Danas postoji veliki broj formula gotovog zamenskog mleka raznih proizvođača, a postoje i formule koje možete sami praviti. U svakom slučaju, preporučuje se da se ne menja zamensko mleko kojim ste započeli hranjenje, osim ako to ne preporuči veterinar kako bi mačići bolje napredovali. Razlog za to može biti proliv ili zatvor.

Zdrav stomak

Ukoliko mačiće sami odgajamo, bitno je naglasiti da mi moramo preduzeti kontrolu nad uriniranjem i defeciranjem. Tačnije, mačići, kada su mali, ne piške i ne kake voljno, već to stimuliše majka lizanjem njihovih genitalija. Ono što mi moramo u tom slučaju raditi jeste da tuferom/gazom/vatom natopljenom mlakom vodom prelazimo preko genitalija. Na taj način simuliramo rad majčinog jezika, a mlaka voda simulira toplotu jezika.

Probiotici

Probiotike ćete koristiti u sledećim situacijama: kada mace imaju retku ili čvrstu stolicu i kada loše napreduju. Oni pomažu u sređivanju mikroflore digestivnog trakta, smirivanju proliva bilo kog uzroka i, ono što je vrlo bitno ‒ pomažu u konverziji hrane, samim tim omogućavaju bolje napredovanje mačića. Na tržištu postoje odlične formule probiotika, pogotovo u prahu, koje možete koristiti i pomešane sa zamenskim mlekom ili ih jednostavno prospite po hrani. Proliv i zatvor

Proliv može imati razne etiologije, može biti izazvan bakterijama, virusima, parazitima, promenom ishrane itd.

Kakav god da je uzrok, proliv brzo dovodi do dehidratacije, gubitka težine, pa čak i do uginuća. Tako da ako vaš veterinar predloži analize, pa čak i upotrebu lekova, poslušajte ga, jer mačići mogu brzo da stradaju ako ne odreagujete na vreme.

Kada je u pitanju zatvor, on najčešće nastaje kod mačiće sami hranimo veštačkim mlekom i onda promenimo formulu, tj. proizvođača. To se često dešava vikendom, kada ostanete bez mleka pa u prvoj radnji kupite ono što imaju u ponudi. Tada nastaje problem, jer su creva mačića već naviknuta na jednu formulu, na jedan odnos ugljenih hidrata, proteina i masti. Usled promene formule, bebe najčešće dobijaju zatvor koji, ako se ne reguliše, može biti i fatalan. Savet je da ukoliko posumnjate ili ste sigurni da mace imaju zatvor, odmah pozovete veterinara i zakažete posetu.


Paraziti


Paraziti su nešto o čemu treba voditi računa i što treba prevenirati ako je moguće. Preporučuje se redovno čišćenje odraslih mačaka, uključujući i buduću majku. Kućne mace treba preventivno čistiti dva-tri puta godišnje. Mačiće treba očistiti dva-tri puta pre prve vakcine, koja se daje sa osam nedelja. Razmak između čišćenja mora biti sedam do 14 dana. U početku ćete koristiti pastu, a čim kilaža mačića to dozvoli, čistićete ih tabletom, koja je sigurnija i delotvornija. Prvo čišćenje se obično radi kad mačići imaju tri do četiri nedelje. Napredovanje je takođe nešto o čemu treba povesti računa u prve dve nedelje. Naime, trebalo bi da mačići za sedam dana udvostruče svoju težinu, i to znači da sve ide u pravcu u kom želimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: