Sećanje na brata: River Finiks, usamljeni čovek sa svrhom

Holivudski glumac Hoakin Finiks je nedavno postao otac. Iz njemu bliskih izvora, javnost je saznala da je sinu dao ime River, po tragično nastradalom bratu, tako obnovivši sećanje na njega.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

14:20

Sećanje na brata: River Finiks, usamljeni čovek sa svrhom
Hoakin Finiks i njegova majka Hart. Foto: Gettyimages/Frazer Harrison/Staff

River Finiks rođen je 1970. godine i bio je četiri godine stariji od Hoakina. Takođe je bio glumac, a mnogi su smatrali da ima više talenta nego Hoakin. Poznat je po filmovima "Stand by me" i "My Own Private Idaho".

Imao je velikih problema sa korišćenjem droga, a kraj je dočekao 1993. godine, u klubu čiji je vlasnik bio Džoni Dep. Pored toga što je bio glumac, River je i svirao gitaru, pa je tako te kobne noći imao zakazanu svirku. Na bini mu je pozlilo, a u bolnici je skončao od predoziranosti drogom.

Teško detinjstvo

Od detinjstva River je imao težak život. Njihovi roditelji Hart i Džon bili su članovi kontroverznog hrišćanskog kulta Deca boga, koji je seksualnim obredima iskazivao ljubav prema božanstvu.

Porodica, koju su činli njih dvoje i deca River, Hoakin, Rejn, Liberti i Samer, nekoliko godina živela je na putu, i to na različitim mestima u Centralnoj i Južnoj Americi.

River je počeo da radi kada je imao samo osam godina. Njihov otac bio je alkoholičar, i River je smatrao da mora da se brine za porodicu.

"Godinu dana pre smrti rekao je da mora da snimi još jedan film kako bi oni imali dovoljno novca da njegova najmlađa sestra može da ode na fakultet. Ne znam da li je to bila istina, ali tako mi je rekao", rekla je u jednom intervjuu Samanta, Riverova devojka, koja je bila sa njim kada je preminuo. Embed from Getty Images Usamljeni čovek sa svrhom

Uprkos tome što je tako mlad već zabeležio 24 filma i televizijska nastupa, River Finiks nije voleo slavu.

"Kako je River odrastao, sve više mu je smetalo to što ga ljudi gledaju kao uzor. Često je govorio da bi voleo da bude anoniman. Kad nije bio filmska zvezda, bio je misionar. Postoji neka lepota u tome, on je bio čovek sa svrhom, vođa, ali to je nosilo i duboku usamljenost", rekla je njegova majka jednom prilikom.

Kako je tvrdila njegova devojka, "On je svima pomagao, ali kad je njemu trebala pomoć, nije bilo nikoga".

Smatra da se River nije drogirao dok su bili u vezi, ali nije sigurna. Ipak, nekoliko dana pre njegove smrti, shvatila je da se nešto čudno događa.

"Ništa nisam videla, ali mislim da je heroin koji ga je ubio uzeo tek u klubu te noći", rekla je Samanta.

Hoakin o bratu

Hoakin Finiks decenijama nije govorio ništa o ovoj porodičnoj tragediji. Međutim, nedavno je odlučio da "otvori dušu".

"Osećam da sam u gotovo svakom svom filmu u kojem sam glumio imao vezu sa Riverom. Mislim da smo svi osetili njegovo prisustvo u našim životima na brojne načine", rekao je Hoakin Finiks u intervjuu za Miror.

Kako je rekao, River ga je ohrabrivao da uvek nastavi dalje i da ne odustaje od glume. Istakao je i da nisu ni bili svesni toga koliko je River talentovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: