Kina šalje u svemir robote rudare: Koristićemo materijale iz svemira na Zemlji

Kina je najavila da će u svemir slati robote za rudarenje na asteroidima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

15:46

Kina šalje u svemir robote rudare: Koristićemo materijale iz svemira na Zemlji
Foto: depositphotos/meteor

Oridžin spejs će lansirati raketu "Long marč", kojom upravlja Kineska nacionalna svemirska uprava, u kojoj će biti prvi robot za rudarenje. Cilj misije je da se podstaknu privatne kompanije da započnu eksploataciju svemirskih resursa.

Firma sa sedištem u Pekingu nazvala je svoju letelicu "Svemirski rudarski robot", mada će više istraživati nego što će stvarno rudariti. Koristiće se za testiranje tehnologija neophodnih za sletanje i miniranje asteroida, kako bi se pronašli dragoceni minerali i elementi poput zlata, srebra i kobalta.

Iskopavanje svemirskih resursa sve je popularnije poslednjih godina, pa smo tako mogli da vidimo niz poduhvata kojima je cilj da profitiraju od ove industrije, čija se potencijalna vrednost procenjuje na čak trilion dolara.

Izgledi za novu zlatnu groznicu doveli su do otpora nekih naučnika, koji se plaše da će druge planete i svemirska tela biti eksploatisani na isti način na koji je Zemlja bila tokom poslednjih nekoliko vekova, pa je predloženo da se 85% Sunčevog sistema zaštiti od industrijskih aktivnosti i "tretira kao divljina".

"Osmina gvožđa u pojasu asteroida više je od milion puta veća od svih trenutno procenjenih rezervi rude gvožđa na Zemlji. To može biti dovoljno vekovima", navodi se u predlogu naučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: