Misteriozni nebeski disk: Da li su arheolozi "raskrinkali" istorijsku prevaru? FOTO

U blizini nemačkog grada Nebre 1999. godine dvojica tragača za blagom su pomoću detektora metala pronašli neobičan predmet.

Izvor: Sputnjik

Petak, 18.09.2020.

15:15

Misteriozni nebeski disk: Da li su arheolozi
Foto: depositphotos/Shad.off

Stručnjaci su zaključili da disk obima trideset dva centimetra, presvučen plavkasto-zelenom patinom, sa zlatnim umecima u obliku sunca, meseca i zvezda, predstavlja religijski predmet, ali i sofisticirani astronomski sat.

Radiokarbonska analiza je pokazala da je tzv. nebeski disk iz Nebre nastao pre više od 3.800 godina, što ga čini najstarijim poznatim prikazom svemira.

Iako se na početku sumnjalo u autentičnost predmeta, struka je odbacila takve spekulacije, a o disku se od tada više-manje priča kao o jednom od najvrednijih arheoloških nalaza dvadesetog veka i kao o nemačkom nacionalnom blagu, piše hrvatski portal Povijest.

Međutim, pojedini arheolozi tvrde da čuveni disk nije onoliko star kao što je prvobitno utvrđeno.

"Da budemo precizni, vreme njegovog nastanka pomera se na nekoliko hiljada godina, pa samim tim postoji barem jedan stariji kosmički prikaz – pronađen na svodu drevne egipatske grobnice."

Arheolozi Rupert Gebhard i Ridiger Kraus u studiji tvrde da disk uopšte nije bio deo bogate riznice iz bronzanog doba.

"Znali smo da ćemo doživeti napade – za Nemce, ovaj predmet predstavlja nacionalno blago, baš poput Betovenove 'Devete simfonije'. Odgovornost prema istini je, međutim, veća od one prema kolektivnom osećaju ponosa", kaže Gebhard.

Kako je došlo do zabune?

"Pre svega traganje za blagom pomoću detektora metala u Nemačkoj se smatra ilegalnim, odnosno pljačkom grobova. Dvojica muškaraca, koji su uhapšeni nedugo nakon što su pronalazak prodali za tridesetak hiljada tadašnjih nemačkih maraka, hteli su da dokažu da sarađuju s organima zakona i u iskazu su istakli mnoge neproverene detalje", tvrde istraživači.

Da li su Gebhard i Kraus u pravu, pokazaće, međutim, tek dalje analize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: