Nađeni tragovi života na Veneri?

Naučnici tvrde da je specifična vrsta gasa, fosfin, pronađena u atmosferi Venere, potiče od živih organizama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2020.

18:40

Nađeni tragovi života na Veneri?
Ilustracija, Foto: GettyImages, NASA / Handout

Iako su se naučnici do sada fokusirali na planetu Mars u potrazi za tragovima života, sada su se okrenui "komšinici" i došli do ovog otkrića.

Astronomi su u atmosferi Venere, na visini od pedesetak kilometara, detektovali fosfan, koji obično ispuštaju živi organizmi. Nisu uspeli da otkriju drugi proces kojim bi mogli da objasne ovu pojavu, osim kao produkt organizma.

"Sada će mnogi da pokušaju da objasne otkud fosfan tamo gde nema živih bića, i ja te napore pozdravljam", rekla je naučnica Klara Susa-Silva, dodavši da je ili u pitanju život ili neki fizički ili hemijski procesi koje ne očekujemo na stenovitim planetama.

Ova pojava takođe je otvorila vrata mogućnosti da je na Veneri (s prosečnom temperaturom većom od 460 stepeni Celzijusovih) opstao neki oblik života koje ogromna toplota nije uništila.

Venera se smatra "bliznakinjom" planete Zemlje, jer su obe planete slične veličine, mase i stenovite kompozicije. Ali tu njihove sličnosti prestaju, jer tamo gde je na Zemlji voda, na Veneri je vreo predeo.

Stanje na Veneri je toliko loše da su mnogi naučnici verovali da je planeta zapravo mrtva. Neki stoga smatraju da fosfani nisu nusproizvod "plutajućih" stanovnika Venere. Ipak, organizmi se još čine kao najlogičnija pretpostavka.

"Neverovatna je i pomisao da bi tu nešto moglo da živi okruženo sumpornom kiselinom. Svi geološki i fotohemijski procesi koje poznajemo su suviše neprikladni da bi mogli da proizvedu fosfine kakve smo videli", smatra profesorka Džejn Grivz sa Univerziteta u Kardifu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: