Maloletnici i nargila: "Mladima kad kažete da nešto ne valja, oni to namerno urade" VIDEO

U vreme korone u pojedinim arapskim zemljama, poput Tunisa, zabranjeno je pušenje nargile na javnim mestima. U našim nargila barovima organičenja nema. Među konzumentima aromatičnog duvana su i maloletnici od čak 11, 12 ili 13 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2020.

11:57

Maloletnici i nargila:
Foto: Depositphotos/laura2517

Stručnjaci upozoravaju da iz nargile preti opasnost od zaražavanja koronavirusom, ali i da sat vremena pušenja nargile jednako šteti kao sto popušenih cigareta.

"Pušenje nargile je postalo veoma popularno onda kada su mere kontrole duvana, naročito na zapadu, dale rezultat", rekla je za Jutro Prve TV dr Srmena Krstev, iz Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Aromatizovani duvan se najčešće koristio u studentskim kampovima, a to se veoma brzo prenelo i kod nas. I u nargilama se koristi nikotin, koji takođe stvara zavisnost.

"Nargila je duvanski proizvod, i za njih važe svi zakoni koji važe i za cigarete i druge duvanske proizvode. To bi inspekcija trebalo da kontroliše, zakonom je zabranjena mlađima od 18 godina prodaja duvanskih proizvoda", kaže dr Krstev.

"Nargile nisu manje štetne od cigareta. One su štetnije, jer se duvan zagreva putem uglja, pa imamo veoma štetne produkte sagorevanja, uključujući i ugljen-monoksid i kancerogene materije", dodala je.

"Znamo da je u arapskom svetu nargila tradicija, ali s obzirom na njihovu kulturu i to koliko su deca pod nadzorom roditelja, apsolutno deca nigde ne koriste nargile", objasnila je Sanja Kostadinović, predsednica Arapskog centra za međunarodnu saradnju.

Kako ona kaže, pored trenutne zabrane, u arapskim zemljama su poslednjih godina veoma popularna i creva za jednokratnu upotrebu, što kod nas nije slučaj. Menja se samo gornji deo nargile, ako i toliko. Međutim, više je razloga za to što mladi koriste nargilu.

"Danas mladima kad kažete da ne urade nešto, oni to namerno urade. Drugi razlog je društvo - mnogi mladi probaju upravo da bi se uklopili u društvo. Treći razlog je to što sve više restorana i ugostiteljskih objekata nude nargilu jer su videli da to povećava zaradu", smatra Kostadinovićeva.

Pogledajte više o tome u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: