Borba protiv pedofilije u Srbiji: "Prijavite slučajeve, verujte institucijama" VIDEO

Od početka epidemije u Srbiji je uhapšeno čak 13 pedofila. O tome na šta roditelji treba posebno da obrate pažnju i kako da sačuvamo decu govorili su Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i Zlatko Nikolić, kriminolog.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

14:54

Borba protiv pedofilije u Srbiji:
Foto: Printskrin/TV Prva

Matić smatra da su deca su tokom pandemije znatno izloženija opasnosti od predatora zahvaljujući činjenici da su im socijalni kontakti ograničeni, pa su se se stekli povoljniji uslovi za kriminalne radnje. Navodi da deca u Srbiji provode 3-4 sata dnevno na društvenim mrežama koristeći internet, vikendom je taj broj veći, a rezultati ovog istraživanja merio je korišćenje društvenih mreža pre pandemije.

"Prosek je porastao za do 50 odsto, značajno vreme koje deca provode onljan, što jeste opasno po njihovu bezbednost", rekla je Matić, dodajući da nije samo njihova fizička bezbednost ugrožena, već i njihov mentalni I psihički razvoj, i razvoj detetove ličnosti.

"Ovo su drugačije okolnosti i moramo tokom pandemije da se posvetimo deci", smatra Matić. Nikolić smatra da se predator ne može prepoznati lako jer da je to slučaj odavno ne bismo imali problem sa njima.

Ističe da se predatori nalaze u detetovom uskom krugu najčešće, da su to incestuozni pedofili pa nadalje komšije, ali je moderna tehnologija omogućila i da se na naljinu pristupi detetu od kog se traže fotografije nakon čega sledi ucena. Nepoznat je broj pedofila u Srbiji jer nisu svi otkriveni, izjavio je Nikolić za TV Prva i dodaje da roditelji moraju više da se bave svojom decom.

"Nemoguće je da je neko seksualno eksploatisan godinu i po dana a da niko to ne primeti", smatra on i navodi da kod predatora postoji hiljadu načina zavođenja i podvođenja.

Matić navodi da najčešće roditelji prijavljuju slučajeve pedofilije na internetu i iz svog iskustva navodi da je to nešto što se prikriva i da se svi teško odlučuju za prijavljivanje. "

Treba osnažiti roditelje i bliske osobe da treba o tome da se priča", smatra Matić. Matić savetuje roditeljima je da se svaki slučaj mora prijaviti i da moramo sistemu u kom živimo jer postoje institucije koje se bave tim slučajevima.

"Može da bude samo gore i druga deca mogu stradati", ističe Matić.

Pogledajte prilog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: