Pandemija koronavirusa, veverica pozitivna na kugu, a svi se pitaju šta je sledeće - asteroid?

Nesrećna veverica u Koloradu bila je pozitivna na testu za bubonsku kugu, a usred čitave situacije sa pandemijom koronavirusa vest o pojavi kuge izazvala je brojne reakcije.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

11:33

Pandemija koronavirusa, veverica pozitivna na kugu, a svi se pitaju šta je sledeće - asteroid?
Ilustracija/Foto: depositphoto/Shad.off

Otkriće zaraženog glodara objavio je Zavod za javno zdravlje okruge Džeferson u Koloradu, a veverica je prvi slučaj kuge u SAD ove godine.

Kuge ja jedna od najzaraznijih bolesti u istoriji i izaziva je bakterija yersinia pestis, koju sa glodara i manjih životinja prenose inficirane buve.

Zloglasna bolest koja je tokom istorije pobila desetine miliona ljudi i izazvala tri pandemije, danas je veoma retka i najčešće se javlja u Africi. Oko hiljadu slučajeva širom sveta se zabeleži svake godine. U SAD je posebno retka, a u prošlom veku registrovano je manje od 1.000 slučajeva.

Može li zaražena veverica kod Denvera učiniti da 2020. bude još gora?

Iako je verovatnoća od izbijanja masovne zaraze kuge na američkom tlu skoro na ravna nuli, vest o nesrećnoj veverici izazvala je brojne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi su se u sumornoj atmosferi pitali da li je moguće da još nešto loše pogodi svet – još samo fali zombi apokalipsa ili udar meteorita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: