Vukosavljević o Aja Sofiji: "Čini se da strast potiskuje mudrost"

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević reagujući na to što su vlasti u Turskoj odučile da Aja Sofija više ne bude muzej već džamija, istakao je da se "čini se da strast potiskuje mudrost".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

11:33

Vukosavljević o Aja Sofiji:
Foto: B92/A.K.

"Na svetom mestu hrišćanstva, makar bilo i muzej, obe religije zajedno mogu da svedoče o sjaju vere u boga. Ako ona vera koja je jednom na silu osvojila prostor želi da iz njega istisne i progna onu drugu, onda je dnevna politika porazila mudrost i učenja i Isusa i Muhameda", naveo je ministar u saopštenju.

On je dodao da nam ostaje da verujemo "u konačni i trajni trijumf svetlosti verske tolerancije nad tamom strasti dnevnih političkih interesa".

Turski državni savet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

"Živimo u svetu novih varvara, Aja Sofija je više nego hrišćanska bogomolja" VIDEO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mesto bogosluženja.

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom sveta, nije donet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: