Prvi čovek iz Srbije na krovu sveta: Pre 20 godina Dragan se popeo na Everest

Dragan Jaćimović se popeo 26.05. 2000. godine na Mont Everest, na 8.848 metara iznad nivoa mora, u predeo večnog leda, snežnih oluja, snažnih vetrova i niskih temperatura.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

12:03

Prvi čovek iz Srbije na krovu sveta: Pre 20 godina Dragan se popeo na Everest
Foto: Dragan Jaæimoviæ

Na današnji dan je tačno 20 godina od kako je naš čuveni i proslavljeni alpinista, Dragan Jaćimović, uspeo da se popne na Mont Everest, na 8.848 metara iznad nivoa mora.

Dragan je prvi čovek iz Srbije koji se popeo na krov sveta i time dokazao da je san moguće ostvariti uz istrajnost i veliki fizički i umni rad.

Kada je Dragan počeo da planinari nije ni pomišljao na Mont Everest, ali, kada je u aprilu 1996. prvi put otišao u Himalaje ovaj vrh je kod njega izazvao veliko divljenje i verovatno se tu stvorila podsvesna želja da će jednoga dana pokušati da ga popne.

Sve je nekako išlo postepeno, iz godine u godinu. Tek kada je popeo prvi vrh koji je viši od 8.000 metara (ChoOyu, 8.201m) pomislio je da bi možda mogao da proba da popne i Everest.
Pogled sa vrha prema Tibetu. Foto: Dragan Jaæimoviæ
Pripreme su trajale oko četiri godine, i podrazumevale su kondicione pripreme, kao i iskustvo koje je sticao u Himalajima i drugim planinama širom sveta.

Četiri godina pripreme za ekspediciju koja je trajala oko dva meseca. Aklimatizacija je nekih tridesetak dana, a onda je trebalo sačekati povoljnu vremensku prognozu. Na kraju je krenuo i trebalo mu je pet dana da od baznog kampa dođe do vrha.

Prva pomisao koja ga je dočekala na vrhu bila je: "Hvala Bogu, nema više!"

Peo se bez boce sa kiseonikom, pri čemu je svaki korak bila jedna velika pobeda. Doživeo je iskustvo koje mu je pomoglo da shvati ko je i još više učvrsti odluku kuda dalje.
Fotografija sa Šerpasima. Foto: Dragan Jaæimoviæ
Danas, 20 godina nakon uspona, Dragan zna da je važnije podsticati druge da se ostvare nego postići neki veliki podvig sam. Zato je i osnovao agenciju ESTAdventure - da podeli znanje, iskustvo i strast sa drugima.
U podnožju Južnog Vrha. Foto: Dragan Jaæimoviæ
"Vi vredite mnogo više nego što mislite. Odaberite neki cilj koji je visoko, daleko iznad vaših trenutnih mogućnosti… I krenite na put. Kada naiđete na prepreku nemojte da je zaobilazite. Suočite se sa problemom i prođite kroz njega. Ako na tom putu padnete, ustanite odmah i nastavite dalje. Jednog dana stići ćete do svog Everesta", dao je savet svima Jaćimović.
Sertifikat o popetom vrhu od Ministarstva Turizma Nepala. Foto: Dragan Jaæimoviæ
"Svako ima svoj Everest, samo ne sme svako da krene ka njemu. Ne slušajte one koji vam samo prenose njihove strahove, već slušajte one koji vas podstiču i podržavaju. Ako na tom putu i popnete Everest, Bože moj, desilo se. To je samo jedna tačka na vašem putu koja vam je donela novo samopouzdanje. Povremeno se okrenite nazad i pogledajte ko ste bili kada ste krenuli na put, a ko ste danas. Budite zahvalni zbog pređenog puta i stečeno iskustvo prenostite drugima jer čovek raste samo ako daje, sve ostalo je prazna priča i trčanje u krug", njegova je poruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: