Bordel, zatvor, privatne prostorije: Unutar jedinog nacističkog koncentracionog logora u Britaniji

Nacistički koncentracioni logor na ostrvu Olderni proučavan je prvi put od njegovog zatvaranja krajem Drugog svetskog rata kako bi se otkrili detalji mesta na kome su Hitlerovi vojnici vršili zločine protiv zarobljenika.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

17:20

Bordel, zatvor, privatne prostorije: Unutar jedinog nacističkog koncentracionog logora u Britaniji
Foto: Getty Images, Hulton Archive / Stringer

Osrtvo Olderni je bio dom jedinog koncentracionog logora u Britaniji tokom rata, a ostaci više od 30 građevina sada su otkrili arheolozi koristeći radar koji prodire u zemlju u logor Silt.

Jedan od novih nalaza na mestu logora smrti, kojim su SS jedinice upravljale 1943. godine, bio je podzemni tunel iz vojnička kupatila, ispod ograde od bodljikave žice do vile izvan logora, navodi DailyMail.

Tunel je povezivao vilu komandanta logora, a smatra se da su ovaj dobro osvetljeni prolaz redovno koristili nemački okupatori.

Arheolozi nisu sigurni u njegovu tačnu svrhu, ali kažu da se možda koristila da se žene njime lakše dođu do bordela.

Ostali nalazi uključuju i zatvoreničke i SS zgrade - kasarne, kuhinje, toalete i kupatila - kao i kapije i ostatke ograde. Bunker na Olderniju, verovatno je sagrađen zatvorenicima Silta i drugih logora, koji su bili izgladnjivani, mučeni i primorani da podignu deo Hitlerovog 'Atlantskog zida', dizajniranog da zaštiti Francusku od napada. Ovaj bunker bi bio sastavni deo ovih odbrana.

Nemački okupatori uništili su onoliko dokaza o logoru i njegovim zločinima protiv čovečnosti koliko su mogli već 1944. godine, kada je bilo jasno da će savezničke snage pobediti u ratu.

Istraživači su koristili neinvazivne metode i uspeli su da identifikuju i preslikaju ključne karakteristike logora. Ukupno je otkriveno 32 karakteristike: četiri graničnih struktura, pet prostorija za vojnike SS-a, dve za samog komandanta i 21 izgrađena za zarobljenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: