Pre 21 godine smo oborili takozvani "nevidljivi" avion i igrali kolo na njemu

Jugoslovenska vojska je 27. marta oborila jedan američki mit.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2020.

12:49

Pre 21 godine smo oborili takozvani
Foto: Getty Images, Getty Images / Staff

"Noćni soko", avion F-117A, oboren je na današnji dan u ataru sela Buđanovci, četvrtog dana bombardovanje Jugoslavije.

Nadimak "nevidljivi avion" dobio je nakon što je početkom devedesetih u letovima nad Iranom preko hiljadu puta promakao iračkim radarima.

Amerika se hvalila savremenom tehnologijom koju je predstavljao ovaj avion, koji takođe svojim dizajnom odaje utisak mašine iz naučne fantastike.

Oduševljeni meštani su izrazili svoju sreću igrajući kolo na oborenoj letelici. Međutim, ne treba zaboraviti da iza svakog rata stoji ljudsko lice i ljudska patnja svih uključenih.

Dokumentarac "Drugi susret" prati upoznavanje dvojice muškaraca koji su pre 21 godine izvršavali svoj zadatak, svako na svojoj strani.

Pukovnik Zoltan Dani i pilot Dejl Zelko sreli su se 12 godina nakon njihovog prvog "upoznavanja", kada je jedinica kojom je upravljao Dani oborila Zelkov nevidljivi avion.

Dirljivi film nosi poruku opraštanja i mira u svetu, a režirao ga je tada student režije Željko Mirković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: