Ove životinje mogu da pomognu u borbi protiv zagađenja, i sada znamo zašto

Ova vrsta gusenice postala je junak 2017. godine, kada su istraživači otkrili da bi ona potencijalno mogla da pomogne u rešavanju jednog od najupornijih ekoloških problema na svetu: plastičnog otpada.

Izvor: B92, CNN

Subota, 07.03.2020.

15:30

Ove životinje mogu da pomognu u borbi protiv zagađenja, i sada znamo zašto
Foto: GettyImages, Cate Gillon / Staff

Stvorenje može da jede plastiku, čak i polietilen, uobičajenu i nerazgradivu plastiku koja trenutno zagađuje naše zemljište i mora.

Sada naučnici mnogo bolje razumeju kako je gusenica sposobna da uradi to - i svodi se na bakterije u crevima. Ova nova otkrića mogla bi da ubrzaju pronalaženje efikasnog sistema biorazgradnje za borbu protiv plastičnog otpada. "Otkrili smo da su bele gusenice imaju crevne mikrobe koji su neophodni u procesu biorazgradnje plastike", rekao je Kristof Lemoan, vanredni profesor biologije na Univerzitetu Brendon u Kanadi.

Istraživači smatraju da se ovaj proces oslanja na sinergiju gusenica i njihovih bakterija u crevima kako bi se ubrzala razgradnja polietilena, prenosi CNN.

Smatra se da mnoge životinje imaju mikrobiom i on igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: