Ristić o dokumentima iz Vatikana: Biće to samo još jedan dokaz o saradnji kardinala Stepinca i NDH

Milioni stranica podeljenih u 121 tematsku celinu spremno čekaju istoričare i istraživače. Vatikan 2. marta otvara arhiv iz ratnog pontifikata pape Pija XII.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

11:32

Ristić o dokumentima iz Vatikana: Biće to samo još jedan dokaz o saradnji kardinala Stepinca i NDH
Foto: Printscreen TV Prva

Ukupno 60 mesta, u dvorani u kojoj će se prelistavati dokumentacija, već je rezervisano do kraja godina. Šta očekuje stručna javnost, koje će tajne biti obelodanjene, kakva je bila uloga Rimokatoličke crkve u Drugom svetskom ratu, da li je takozvanim "pacovskim kanalima" pomagala nacistima da beže u Južnu Ameriku, šta je od te dokumentacije važno za Jevreje, šta za Srbiju i prostor bivše Jugoslavije?

"To je značajan događaj i momenat za nauku, za istorijsku nauku... Povremeno se otvaraju određene hronološke celine kada je Apostolski arhiv u pitanju, poslednji put je to bilo učinjeno 2006. godine. U pitanju je bio međuratni period između Prvog i Drugog svetskog rata, što je nama omogućilo da se polako približimo tom ratnom periodu", rekao je istoričar Dejan Ristić, gostujući u "Jutru".

Apostolski arhiv je jedan od najstarijih arhiva na svetu, osnovan početkom 16. veka, obuhvata oko 85 kilometara arhivske građe. To je jedan od najznačajnijih arhiva u svetu i on je lični arhiv rimskog pape.

"Do prošle godine je nosio naziv Tajni arhiv, ali je papa Francisko ukinuo tu reč tajni, pa je od sada Apostolski arhiv", rekao je.

Kaže da će javnosti i istraživačima biti dosupna arhivska građa iz perioda od 1939. do 1958. godine.

Na pitanje da li veruje da Vatikan sme da dozvoli da se arhivskom građom možda dokaže neka veza pape Pija i genocida nad Jevrejima i da su postojali takozvani pacovski kanali, Ristić je odgovorio:

"Pacovski kanali su istorijska činjenica... Papa Pije je bio kontroverzna ličnost i dobrim delom bi moglo da mu se pripiše sve što se priča", pa i to, kako je dodao da je bio "Hitlerov papa".

Zato je i važno, podvlači, to što je papa Franjo doneo odluku o otvaranju ove arhivske građe.

"Nakon ovog ćemo pouzdano znati. U tom mozaiku fali nekoliko kockica, sada ćemo ih popuniti. Ono što je takođe veoma dragoceno za nas i ovo će nam pomoći u procesu koji je započet pre čitavog niza decenija, a to je kanonizacija kardinala Stepinca. Ovo će doprineti da se sazna za arhivsku građu za koju mi već znamo da postoji u Vatikanu", objasnio je Ristić te dodao da će sada biti poznat i sadržaj pisama koji je kardinal Stepinac slao papi Piju.

"Ovo će biti poslednji ekser u sanduku obustavljanja kanonizacije kardinala Stepinca nakon što i naši i strani istraživači dođu do te građe...", poručuje Ristić, te dodaje da će ovo biti samo još jedan dokaz o saradnji kardinala Stepinca i NDH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: