Luksuzne dvorane, bazeni, bioskopi... Ovo su nuklearna skloništa za bogate FOTO

Vrednost jednog nuklearnog skloništa se procenjuje na oko milijardu dolara. Šta sve ima u njemu?

Izvor: B92

Subota, 15.02.2020.

11:25

Default images

Kada se spomenu ogromne zone za odmor, teretane, restorani i luksuzni apartmani, svima prvo padaju na pamet hoteli sa pet zvezdica. Ipak, reč je o tipičnom projektu podzemnog skloništa za imućne stanovnike sveta u slučaju izbijanja nuklearnog rata.

Jedan od takvih bunkera nalazi se u Nemačkoj. Njegova vrednost procenjuje se na oko milijardu dolara. Luksuzno sklonište može da primi do 1.000 ljudi, a površina jednog apartmana je 230 kvadratnih metara. Cena jednog takvog potpuno opremljenog stana pod zemljom iznosi oko pet miliona evra. Još jedan privatni podzemni kompleks apartmana koji bi naselili milioneri u slučaju nuklearne pretnje ili rata, nalazi se u Kanzasu (SAD) i to na mestu nekadašnjeg raketnog bunkera.

Sklonište u Kanzasu je mnogo manje od onog u Nemačkoj. Može da primi samo 70 osoba. Prostorije su u potpunosti opremljene: plazma televizori, bazeni, pozorište, teretana, škola, biblioteka i mali hirurški kabinet, neke su od pogodnosti kojima se mogu pohvaliti vlasnici raskošnih mesta pod zemljom.

Pored toga, bunker poseduje i hidroponski vrt za uzgajanje 70 vrsta voća i povrća, kao i ribnjak. Cena jednog apartmana je od tri do 15 miliona dolara, piše Sputnjik. ​Na mestu bivše vojne baze nedaleko od Praga nalazi se još jedan elitni bunker, koji zauzima površinu od 30.000 kvadratnih metara. Prema pisanju lista „Miror“, to je najveći privatni bunker za milijardere, s obzirom da može naseliti do 5.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: