"Nepismena Srbija tada je dobila najnapredniji Ustav": Rusi su mu se najviše protivili

Posle masovne seče knezova okupili su se Srbi u Orašcu 14. februara 1804. godine i zapalili han turskih janjičara. A 14. februara 1835. godine Srbija je dobila prvi Ustav, najmoderniji, najdemokratskiji i najliberalniji pravni akt tog doba.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

10:38

Foto: Printscreen TV Prva

Zapadni hroničari, savremenici burnog preporoda Srbije, nazvali su taj period od tri decenije Srpskom revolucijom. Kako se munjevitom brzinom stvarala srpska država u 19. veku, kakav je bio značaj Prvog ustanka i Sretenjskog ustava i zbog čega mi danas Sretenje obeležavamo 15. februara?

Srbija je tada, navodi Slobodan Orlović, profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, dobila najviši pravni akt, koji je bio i "ispred svog vremena".

"Srbija, sa početka 19. veka, nepismena, donela je jedan takav Ustav i stala u red tada najrazvijenih i najnaprednijih država - Francusku, Španiju, Holandiju. Tako da je Srbija na neki način iznenadila svoje pokrovitelje ili carstva koja su je okruživala, a nisu imala svoj Ustav", rekao je prof. Orlović.

Zanimljivo je, dodaje, da je najveći otpor ovom Ustavu bio od ruskog carstva, tačnije ruskog izaslanika u Carigradu, koji nije želeo ni da pročita takav jedan akt, jer je "to bilo uvođenje republikanstva u svet tadašnjih monarhija".

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: