Radoznala Marija poremetila Sunčev sistem: Drevna materija rešava misterije?

Kamen iz svemira koji je pao na Zemlju 1969. godine okončao je putovanje koje je trajalo milijardama godina. Ovaj meteorit pod nazivom Radoznala Marija otkrio je naučnicima iznenađujuće podatke.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

13:25

Radoznala Marija poremetila Sunčev sistem: Drevna materija rešava misterije?
Foto: ilustracija, Depositphotos, Shad.off

Aljendeov meteorit nosi tragove drevne materije koja bi potencijalno mogla rešiti brojne misterije.

Nova studija pod vođstvom Univerziteta Vašington u Sent Luisu predstavila je dokaze o drevnom međuzvezdanom materijalu starijem od Sunčevog sistema koji je pronađen u Aljendeovom meteoritu.

Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu „Nejčer astronomi“ 27. januara.

Ovi tragovi, nazvani presolarne čestice, retko su otkriće samo po sebi, ali ono što je uzburkalo duhove naučnika je to što su pronađeni na mestu i u formi za koje je nauka smatrala da je to nemoguće.

U ovom slučaju, identifikovane presolarne čestice bile su sastavljene od silicijum-karbida i otkrivene su u meteoritu koji je nazvan Radoznala Marija (po Mariji Kiri), pobijajući ono što su naučnici znali o zvezdanoj materiji te vrste.

Tim tvrdi da je izuzetno otkriće to što je silicijum-karbid mogao da postoji unutar komada kamena u kome prevladava jedinjenje kalcijuma i aluminijuma, koje se smatra jednim od najstarijih čvrstih materija formiranih u Sunčevom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: