Hoće da uče ako su motivisani: Kako do boljih rezultata na PISA testovima?

Najmlađi članovi našeg društva često su zapostavljeni kada je reč o vanškolskim aktivnostima. Nedostatak edukativnog sadržaja za rezultat ima pogrešnu percepciju o pravim vrednostima, samog obrazovanja mladih ljudi i njihove osnovne pismenosti, a to potvrđuju i poslednji rezultati PISA testiranja.

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

15:25

Hoće da uče ako su motivisani: Kako do boljih rezultata na PISA testovima?
Ilustracija/Foto: ZaraMuzafarova/Depositphotos

Ipak, iako ih je malo, postoje dobri primeri kako na pravi način možemo da usmerimo najmlađe. "Dečiji kviz znanja" je jedan od njih.

"Projekat 'Dečiji kviz znanja' ima za cilj promovisanje pravih vrednosti. Na ovaj način želeli smo da motivišemo decu da više uče, da se više druže, razvijaju kretivnost, takmičarski duh kao i da nauče da u životu nekada pobeđuju, a nekada i gube i da to nije ništa strašno", ističe Enes Radetinac, glavni i odgovorni urednik portala A1 i organizator ovog kviza.

Kako kaže, ideju su našli u edukatvnim radionicama i školi novinarstva koje vode.

"Činjenica je da deca sve manje uče jer sve mogu da 'pronađu' na Guglu, a za nastavu u školama kažu da im je uglavnom dosadna. Jedini način da ih privučemo da nešto uče, bilo je da osmislimo nešto zanimljivo.

Vođeni prvenstveno željama dece, Enes i njegove kolege osmilili su takmičenje koje će mališane "naterati" da uče, a dodatni motiv bile su i nagrade.

"Ideja je bila da "Dečiji kviz znanja" organizujemo samo u okviru škole novinarstva koju vodimo, ali kako su drugari naših polaznika bili zainteresovani, objavili smo javni poziv gde nam se prijavilo više od 200 đaka iz osnovnih škola iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške. Iz kruga u krug interesovanje mališana je sve veće, a u nameri da na zanimljiv i zabavn način edukujemo decu, podržali su nas Grad Novi Pazar, Opštine Tutin, Raška i Sjenica, kao i brojni privrednici iz ovog područja", rekao je.

"Dečiji kviz znanja" za sada je jedini kviz ove vrste u Srbiji, a želja organizatora je da se proširi i na druge gradove.

"Naš projekat zamišljen je kao kviz za đake od prvog do osmog razreda i to u nekoliko nivoa. Učenici su raspoređeni po grupama, tako da se uvek takmiče deca istih razreda - prvi sa prvim, dugi sa drugim... Naša želja je da se takmičenje prenese i na ostale gradove po Srbiji", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: