Nizozemska, Suomi, Elada, Nipon: Znate li o kojim državama je reč?

Nizozemska ili Holandija. Za građane ove evropske kraljevine, ali i drugih država u svetu, zvanično je od 1. januara Nizozemska.

Izvor: B92

Utorak, 14.01.2020.

13:00

Nizozemska, Suomi, Elada, Nipon: Znate li o kojim državama je reč?
Foto: nikascorpionka/Depositphotos

Za građane Srbije ostaje Holandija, tako je odlučio Odbor za standardizaciju srpskog jezika. I nikada ime jedne zemlje nije izazvalo takvu lavinu komentara u Srbiji.

Čak je na Tviteru, pomirljivim tonom, reagovao juče i ambasador Žil Bešor Pluh. Zašto je za srpski jezik Nizozemska neprihvatljiva, za "Jutro" na TV Prvoj objasnio je prof. dr Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

"Nije potrebno da menjamo naziv ove države (Nizozemska). Imamo pravo na slobodan prevod i svoje imenovanje i pošto mi imamo u srpskom jeziku ustaljen naziv Holandija i u vreme kada su bila dva imena te države Holandija i Niderlandija, mi smo koristili prvi naziv. I to što se u toj državi svodi samo na jedan ne obavezuje nas da isto učinimo", rekao je on.

On je govorio i o nazivima drugih zemalja te rekao da se Finska ne zove tako u toj zemlji već Suomi. Grčka je Elada, a Japan Nipon.

Pogledajte više u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: