Petrički incident: Kako je zalutali pas izazvao smrt više od 50 ljudi?

Grčka i Bugarska su često imale buran odnos, a događaj iz 1925. godine najbolje govori o tome koliko je malo bilo potrebno za eskalaciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2020.

11:27

Petrički incident: Kako je zalutali pas izazvao smrt više od 50 ljudi?
Foto: GettyImages, Matt Cardy

Uglavnom je teško odrediti šta je tačan uzrok nekog rata, ali u oktobru 1925. nije bilo nikakve sumnje.

Bio je to zalutali pas.

Na graničnom prelazu razigrani pas uspeo je da pobegne sa povoca i rešio je da krene u obilazak okoline. Njegov vlasnik, grčki vojnik, prešao je na bugarsku teritoriju svega nekoliko koraka, kako bi vratio svog psa.

Bugarski stražar ga je istog momenta upucao. Obe strane su odmah otvorile vatru, pre nego što je jedan grčki oficir koji je mahao belom zastavom došao do neutralne teritorije, odakle je pozivao na mir, prenosi Listverse.

Bugari su i njega upucali.

Novi grčki vojni komandant kao da je baš ovo čekao da bi se dokazao, jer je dao Bugarskoj 48 sati da se izvini, uhapsi snajperiste i obešteti porodice žrtava. Zatim je, ne čekajući da istekne tih 48 sati, napao Bugare.

Grčka se obratila saveznicima i pozvala je Srbiju da im se pridruži u odbrani časti psa, a Bugarska je otišla u Ligu naroda radi zaštite.

Rat je brzo eskalirao i kao rezultat toga ubijeno je najmanje 50 ljudi. Trajao je svega 11 dana, a poznat je i pod nazivom Petrički incident.

Epilog? Liga naroda ocenila je da je Grčka agresor i tražila da plati odštetu Bugarskoj, a vojni komandant Grčke je smenjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: