Zašto vidimo svoj dah kada je napolju hladno?

Ljudsko telo se sastoji od oko 60 odsto vode, što znači da kada udišemo, ne izdahnemo samo ugljen-dioksid - već i određenu količinu vodene pare.

Izvor: B92

Petak, 10.01.2020.

10:16

Zašto vidimo svoj dah kada je napolju hladno?
Foto: GettyImages, Dan Kitwood

Molekulima vode potrebno je mnogo energije da bi ostali u gasovitom obliku.

Kada molekuli tople vodene pare iz vaših pluća dođu do hladnijeg vazduha, kondenzuju se u "sitne kapljice tečne vode i leda", navodi sajt Wonderopolis. Ovaj proces kondenzacije je takođe način stvaranja oblaka, piše Mental Floss.

Zapravo relativna vlažnost, ne samo temperatura, određuje da li ćete moći da vidite dah.

Vodena para u vašem dahu kondenzuje se u tečnost kada dođe do tačke rose - temperatura pri kojoj je vazduh zasićen i ne može više da zadrži vodu u obliku gasa.

Budući da hladni vazduh ne može da zadrži toliko vodene pare kao topao, verovatnije je da ćete videti svoj dah kada je hladno, ali to nije uvek slučaj.

U vlažnijim danima možda ćete moći da vidite dah čak i kad je napolju toplo. To je zato što je vazduh već zasićen, što čini tačku rose višom.

A suvih dana, čak i ako je napolju hladno, možda uopšte nećete moći da vidite dah, jer suvi, nezasićeni vazduh može zadržati više vodene pare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: