Umro čovek zbog koga se ceo svet polivao vodom: "Hteo je da podigne svest o bolesti" VIDEO

Pit Frejts, čovek zbog koga je polivanje kofama hladne vode, poznatije kao ledeni izazov (Ice bucket challenge) postalo popularno širom sveta, preminuo je u 34. godini.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2019.

09:35

Umro čovek zbog koga se ceo svet polivao vodom:
Foto: Getty/Rob Kim

Pit Frejts je bolovao od ALS-a, neurološke bolesti koja se još zove i Lu Gerigova bolest. To je neizlečiva bolest koja izaziva paralizu i smrt. Od nje je bolovao Stiven Hoking, a od ove bolesti je preminuo i čovek koji je pokrenuo ledeni izazov.

Pit je bio bejzbol igrač. Imao je 27 godina kada je povredio zglob na bejzbol utakmici. Očekivao je da će kod lekara čuti da mu je polomljena kost, ali je saznao da boluje od ALS-a (amiotrofična lateralna skleroza).

Nije klonuo duhom, već je pokušao da podstakne svest o ovoj bolesti, ali i da prikupi novac za izučavanje i pronalaženje leka protiv ove bolesti, pa je tako i nastao čuveni "Ice bucket challenge".

Tako je polivanjem vodom u svetu prikupljeno oko 220 miliona dolara, uključujući i 115 miliona dolara za ALS organizaciju u Vašingtonu.

Iste godine kada je saznao da boluje od ALS-a Pit se oženio, a dve godine kasnije dobio je i ćerku.

Svet je učinio dobro delo, jer se izazovima koje su javne ličnosti upućivale kolegama, uplaćivan novac u centar za istraživanje.

Mnoge javne ličnosti, poput glumaca, političara i sportista nisu odolele ovom zabavanom, a ujedno i humanom izazovu.

Jedan od onih koji je pristao da bude poliven ledenom vodom je i sadašnji predsednik Sjedinjenih Američklh Država Donald Tramp.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: