Majmun, kondor, pauk i kolibri: Japanski naučnici otkrili još 143 "Naska linije" FOTO / VIDEO

Ekipa japanskih istraživača u saradnji sa arheolozima opremljenim najsavremenijom opremom, uključujući i veštačku inteligenciju, identifikovali su 2.000 godina stare "Naska linije". Zahvaljujući snimcima iz aviona, ustanovljeno je da "Naska linije" od kojih neke dočaravaju neke životinje, potiču iz prvog veka pre naše ere.

Izvor: Tanjug, BBC

Petak, 22.11.2019.

19:15

Default images

Jedna figura dočarava majmuna čiji je rep spiralni, a druga predstavlja geometrijsku sliku kondora. Takođe, na tlu je kanalima "nacrtan" kolibri i džinovski pauk.

"Naska linije" već godinama ostaju neobašnjene, a otkrivene su krajem prošlog veka kada su prvi put snimljene iz vazduha. Te linije, koje uglavnom dočaravaju neke životinje, ili su samo zacrtane, zbunjuju savremene posmatrače.

Do sada su prepoznate 143 figure, a novo japansko otkriće je skoro udvostručilo broj slika koje su urezane u pustinjsku ravnicu u blizini morske obale, oko 250 milja jugoistočno od peruanske prestonice Lime.

Japanski istraživači koji su načinili satelitske fotografije i ispitali "linije" na tlu, došli su do zaključka da ovi geoglifi dočaravaju i ljudske figure, a ne samo razne vrste životinja. Među njima ima kamila, lama, alpaka, mačaka, riba i zmija, tvrde stručnjaci koji su došli sa Jamagata univerziteta.

Oni su utvrdili da su ove "linije" uglavnom nastale u prvom veku pre naše ere i ispitujući ih došli do zaključka da su verovatno bili kanali kojima je sprovođena voda da bi se napajala pustinja za zemljoradnju, jer u tom delu peruanske morske obale kiša nekada ne pada godinama. Neke "slike" su dugačke i desetak metara i lako se mogu prepoznati iz vazduha. Među slikama ovo je prvi put da su japanski arheolozi pronašli "crtež" ljudske figure visoke četiri metra koja stoji na obe noge.

"Linije naska" pokrivaju površinu koja obuhvata 173 kvadrantne milje, a usecane su u podlogu od 500. godine pre naše ere do 500. godine, znači skoro 1000 godina.

O narodu Naska iza koga su ostali samo urezani kanali ne zna se ništa, ali Japanci veruju da će naći neko objašnjenje o tome ko su bili, odakle su došli i zašto su nestali bez traga osim što su ostavili vrlo uspešno iskopane kanale čiji su se oblici mogli prepoznati samo iz vazduha.

Unesko je "Naska linije" uvrstio u svetsku kultrunu baštinu. Masato Sakai, profesor kulturne antropologije koji je vodio ekipu istraživača, izjavio je da "Naska linije " treba restaurirati i zaštititi da bi ostale sačuvane.

"Nije najvažnije što smo otkrili toliko novih linija već ih treba zaštistiti da ne bi propale", istakao je Sakai.

Erih fon Deniken je 1968. u svojoj knjizi "Kočije bogova" tvrdio da su ovi crteži služili vanzemaljcima da obeleže piste za sletanje, ali savremeni arheolozi misle da su neke slike imale nekakvu ulogu u astronomskim ritualima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: