I jači pol ima svoj dan: Srećan vam Međunarodni dan muškaraca!

Iako uvek daju prednost damama, ipak su današnji dan rezervisali za sebe - i to na svetskom nivou.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

20:22

I jači pol ima svoj dan: Srećan vam Međunarodni dan muškaraca!
Foto: Depositphotos/Syda_Productions

Danas je Međunarodni dan muškaraca, koji se već 20 godina obeležava širom sveta, s ciljem da istakne pozitivne muške uzore i značaj brige o zdravlju muškaraca i dečaka, koje oni često zanemaruju, ali i kako bi se skrenula pažnja na to da muškarci imaju kraći životni vek od žena i da bi trebalo da više brinu o svom zdravlju.

Međunarodni dan muškaraca obeležava se i radi poboljšanja rodnih odnosa, kao i promovisanja rodne ravnopravnosti.

Ovaj dan prvi put je obeležen 19. novembra 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a danas se slavi u preko 60 država. Za to je zaslužan doktor Džerom Tilaksing sa koledža Vest Indis.

"Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi. Šta je s mlađim momcima, tinejdžerima?", objasnio je on.

Život muškaraca često se povezuje s fizičkim i psihičkim opterećenjima, zbog čega bi morali više pažnje da posvete sopstvenom zdravlju.
Foto: Depositphotos/Goodluz
Međunarodni dan muškaraca je prilika i da se istaknu dostignuća muškaraca i njihov doprinos zajednici, porodici, braku i poslu. Takođe je prilika i da se ukaže na činjenicu da su mnogi muškarci imali pozitivan i nenasilan uticaj na okolinu kroz različite primere, naglašavajući pri tome njihovu pozitivnu ulogu u društvu.

Takođe, uloga muškarca kao saveznika i partnera je veoma značajna i u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Ako razmišljate o tome kako da obeležite svoj dan, mi vam savetujemo da ga posvetite sebi i uradite nešto za sebe.

Iako će vas partnerka verovatno iznenaditi, što će vam svakako ulepšati dan, predlažemo vam da ga i vi učinite još lepšim tako što ćete od danas uvesti neke promene i novine u svoj život koje bi pozitivno uticale na vaše zdravlje.

Počnite dan stvarima koje volite i koje vas čine srećnim. Promenite jutarnju rutinu i svakodnevicu. Ostavite telefon sa strane, pustite omiljenu pesmu, popijte kafu ili neki drugi napitak, budite sami sa sobom u prijatnom raspoloženju ili jednostavno poljubite i zagrlite dragu osobu i videćete kako ćete se osećati bolje. Ne preskačite doručak. On je najvažniji obrok u toku dana. Potrudite se da svakog jutra doručkujete, i to po mogućstvu zdravo. Nastojte da unesete namirnice koje sadrže proteine, cele žitarice, voće i povrće.

Budite aktivni u toku dana. Fizička aktivnost od 30 minuta dnevno poboljšava opšte zdravlje, uključujući i zdravlje srca. To znači da hodate što više, džogirate, plivate ili se bavite nekom umerenom fizičkom aktivnošću.

Ako ste pušač, bilo bi dobro da prestanete da pušite i da ovakvu krupnu odluku donesete upravo na Međunarodni dan muškaraca. Cigarete su uzrok mnogih bolesti, uključujući i povišen krvni pritisak, rak pluća, a loše su i za mentalno zdravlje.

Mislite o sebi na vreme i preventivno se pregledajte jer statistika govori da žene duže žive od muškaraca, ali su i odgovornije kada je u pitanju zdravlje.

Ovakve odluke su važne kako biste ostali zdravi i uživali u svom životu.

Inače, na današnji dan se obeležava i Svetski dan toaleta, koji su 2011. godine uvele Ujedinjene nacije kako bi se skrenula pažnja na rastući svetski problem - oko trećine svetske populacije živi bez toaleta, i to uglavnom u nerazvijenim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: