Ko prvi ukrade Benksija, njegov Benksi FOTO

Britanski umetnik Endi Link tvrdi da je Benksijeva skulptura "Pijanac", koju će aukcijska kuća "Sotbi" ponuditi ove nedelje na prodaju, ukradena od njega i da se prodaje ilegalno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

08:00

Default images

Pijanc je, inače, Benksijev odgovor na Rodenovog Mislioca, ali njegov čovek izgleda kao neko ko se posle veće količine alkohola skljokao na stolicu, a na glavi mu stoji saobraćajni čunj.

Skulptura se pojavila na malom trgu kraj Šaftsberi avenije u centralnom Londonu još 2004. godine i postavljena je bez bilo kakve dozvole gradskih i urbanističkih vlasti, kao i svi ostali Benksijevi radovi.

Ubrzo je skulpturu sa postolja "kidnapovao" Endi Link, umetnik koji predvodi "podzemnu globalnu mrežu aktivista" pod nazivom "Art Kieda" čiji je cilj da uzdrmaju savremenu umetnost.

Policiji je prijavio svoj pronalazak i tražio otkupninu od Benksija, koji mu je umesto traženih 5.000 funti ponudio dve funte da kupi kanticu benzina i spali skulpturu. Link je odlučio da Pijanca zadrži u svojoj bašti.

U decembru 2015. godine Link je sa svojom ekipom vratio Pijanca na prvobitu lokaciju, ali ga je postavio na wc šolju sa vodokotlićem, a policiji je, navodno, prijavio da mu je neko odneo skulpturu iz dvorišta dok je bio odsutan.

Kada je aukcijska kuća Sotbi u svom jesenjem katalogu za prodaju dela savremene umetnosti objavila i Benksijevu skulpturu Pijanca, odredivši joj početnu cenu na milion evra, Link se oglasio tvrdeći da je skulptura njegova.

U "Sotbiju" kažu da imaju zakonsko pravo da skulpturu ponude na aukciji i da su kontaktirali nadležne u policiji kao i nadležne u registru za nestala umetnička dela.

U podacima o vlasništvu Sotbi navodi da je delo preuzeto, što znači da su Benksi ili njegovi saradnici preuzeli skulpturu od Linka. U katalogu je ipak navedeno da je delo pod nejasnim okolnostima pronađeno u skladištu Art Kieda.

Benksijevi pravni zastupnici odbili su da komentarišu ovaj slučaj, a policija tvrdi da se o ovoj statui ne vodi bilo kakva istraga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: