Filmska industrija treba "bolje ekonomski da zaštiti žene" od seksualnog zlostavljanja

Francuska glumica Izabel Iper, koja se nalazi na filmskom festivalu u Mjanmaru, ocenila je da francuska filmska industrija, koju ponovo potresaju afere o seksualnom zlostavljanju, treba "bolje ekonomski da zaštiti žene".

Izvor: Beta

Nedelja, 17.11.2019.

09:37

Filmska industrija treba
Foto: GettyImages / Vittorio Zunino Celotto

Te afere su navele francusku vladu da uvede nove mere u borbi protiv seksualnog zlostavljanja u filmskom svetu.

Francuska glumica Adel Enel nedavno je optužila reditela Kristofa Rudžiju za seksualno zlostavljanje, dok je slavni Roman Polanski pogođen novom optužbom, ovog puta francuske fotografkinje Valantin Monije koja je navela da ju je reditelj silovao 1975. godine. Polanski je odbacio optužbe i zapretio da će je sudski goniti.

Izabel Iper je rekla da bi najpre trebalo ekonomski bolje zaštiti žene, ne samo u kinematografiji već uopšteno jer su žene oduvek bile diskriminisane.

Glumica je međutim rekla da ne treba bojkotovati novi film Polanskog "Optužujem" (J'accuse).

"Bojkotovati film? Ne, ne mislim da treba. To je veoma veoma kompleksan problem", dodala je glumica odbijajući da više govori o toj temi.

Izabel Iper je u petak otvorila filmski festival "Memory" koji se održava u nedavno obnovljenom najstarijem bioskopu u Jangonu.

Festival je otvorio film "Ceremonija" (1995) francuskog reditelja Kloda Šabrola u kojem igra Izabel Iper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: