Uz blagoslov mitropolita Amfilohija u Podgorici krštena trans osoba

Transrodna osoba Vuk Adžić kršten je juče uz blagoslov Mitropolije -crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, tvrdi predsednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 04.11.2019.

20:20

Uz blagoslov mitropolita Amfilohija u Podgorici krštena trans osoba
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici / Foto: Depositphotos / ollirg06

Ona je navela da je Adžić kršten pod imenom Vuk i ako mu u ličnoj karti još uvek stoji žensko ime.

"Vuk je trans momak koji još uvek nije prošao kroz celokupnu tranziciju. Nema reči kojom bih opisala ovaj osećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čoveku pobedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju decu", napisala je Jokić na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Adžić se krstio u crnogorskoj nošnji, a Jokić je kazala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

"Država nije spremna da prihvati njegov identitet pre tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste u krštenici mu piše Vuk", dodala je Jokić.

Adžić je nedavno za medije ispričao svoju ispovest o prebijanju na pragu njegove porodične kuće u selu Mateševo kod Kolašina. U intervjuu je tada istakao da je za njega "crkva je jedino mesto gde može da kaže da je na neki način bezbedan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: