Festival nauke: Razotkrivanje mita o broju 13

Međunarodni festival nauke, najveća manifestacija u regionu iz oblasti nauke i obrazovanja, odrzaće se po 13. put na Beogradskom sajmu od 5. do 8. decembra, a tim povodom u Francuskom institutu danas su najavljene novine festivala i kroz eksperimente, u Naučnoj poslastičarnici su razotkriveni neki od mitova.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

16:25

Festival nauke: Razotkrivanje mita o broju 13
Foto: papparaffie/depositphotos

"S obzirom na to da je broj 13 zaštitni znak sujeverja, odlučili smo da na 13. Festivalu nauke našim saradnicima damo zadatak da upravo razotkriju te mitove i zablude, koji su svakako postali deo naše svakodnevnice", rekao je Nenad Zarić, glavni programski koordinator festivala za Tanjug.

Kako obajašnjava posetioci će moći da učestvuju u jedinstvenim i spektakularnim prikazima koje će demonstrirati saradnici mnogobrojnih studentskih organizacija, institucija, fakulteta...

Nešto od spektaklularnih prikaza koji su najavljeni za predstojeći festival predstavljeno je danas i novinarima u Francuskom institutu. U takozvanoj Naučnoj poslastičarnici danas je tako "razbijen" mit o perpetuum mobile, prikazano pravljenje bombona uz dodatak leda, šarenih limunada uz dodatak ugljen-dioksida...

Na festivalu će biti mnogo više zanimljivosti, najavljuje Zarić.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
"Ove godine smo pripremili sadržaj koji broji preko 60 postavki u zoni "Bez prestanka", kao i 10 postavki u zoni "Ekspert tinejdzera" i svi oni se bave razotkrivanjem mitova i zabluda koji su prisutni u svakodnevnici" rekao je on i dodao da će se u samom programu pronaći projekti visee beogradskih fakulteta.

"Medicinski fakultet je pripremio postavku o plućima i razbijanju zabluda o komnzumiranju cigareta i njihovom štetnom uticaju na organizam. Studentska organizacija će nas ove godine sprovesti koz psihologiju jednog uma, odnosno šta se to krije iza jednog zločina, na primer", kaže Zarić.

On dodaje da će eksperimentalna psihologija dati pojedine odgovore o ličnostima, o njihovom samopouzdanju, o testovima inteligencije i svim onim drugim brojnim mitovima za koje mislimo da su tačni, a koja zapravo predstavlaju veliku zabludu. Ssto se tiče učesnika festivala, Zarić napominje da je veliki broj njih u stalnoj postavci festivala, dok prijave kreću već krajem avgusta.

"Svi zainteresovani učesnici mogu pronaći više informacija na sajtu festivala nauke, dok naš tim vrši selekciju kandidata prema tome šta bi moglo biti najzanimljivije za naše posetioce", zaključio je Zarić. Bertran Mije, ataše za saradnju Ambasada Francuske poručio je da ovaj festival povezuje francuske naučnike sa srpskom publikom, i da je ovo jedinstvena prilika da se pozabavimo naukom i obarzovanjem kroz zabavan i kreativan način. Na festivalu će učestvovati i predstavnici Francuske, SAD, Austrije, Slovenije, Češke, Poljske, Izraela i Estonije. Naučno-fantastična bina na Beogradskom sajmu trajće od 5. do 8. decembra, u halama 3, 3A i 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: