Bivši nacista žali što je služio u konc logoru: "Slike jada i užasa proganjale su me ceo život"

Bivši nemački čuvar u koncentracionom logoru Štuthof Bruno Dej (93) izjavio je, na suđenju u Hamburgu, da žali što je služio u nacističkom koncentracionom logoru.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2019.

17:44

Bivši nacista žali što je služio u konc logoru:
Foto: GettyImages / Horace Abrahams

Dej, bivši pripadnik nacističkih SS jedinica, rekao je na sudu da su ga "slike jada i užasa proganjale čitav život", preneo je AP.

Nema dokaza da je Dej bio umešan u ubijanja u logoru u blizini Dancinga, današnjeg Gdanjska. Tužioci, međutim, tvrde da je on kao čuvar pomagao da logor funkcioniše.

Optužen je po 5.230 tačaka za saučesništvo u ubistvu, dok je tamo službovao od 1944. do 1945. godine.

Dej je rekao da u Štuthofu nije bio dobrovoljno, već da je zbog toga što je u 17. godini 1944. godine smatran nesposobnim za borbu u redovnoj vojsci, preveden u SS čuvarski odred i poslat u Štuthof.

On je rekao da nikada nije bio poštovalac nacističke ideologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: