Došle da prezime: Stiglo 10.000 vrana u dolinu Velike Morave

Na hiljade vrana i ove jeseni stiglo je iz planinskih krajeva srednje i istočne Evrope, gde se gnezde, u dolinu Velike Morave i Jagodinu, da prezime.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 21.10.2019.

14:00

Došle da prezime: Stiglo 10.000 vrana u dolinu Velike Morave
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Uveče i u jutro, u pojedinim delovim grada, njihova jata prekriju nebo koje postaje crno, a ta slika i zvukovi graktanja, kod građana izaziva nelagodu i strah i , kako kažu, ne vole da budu sami.

U Domu zdravlja i Policijskoj upravu u Jagodini, rečeno je Tanjugu da se "niko nije žalio da su ga vrane napale ili povredile".
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ
Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, tvrdi da u Jagodinu "na zimovanje dolazi više od 10.000 vrana, oko šest puta više nego što ih ima u ostalim godišnjim dobima".

Dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je Stanković, koji je i poznati istraživač ptičijeg sveta.
Foto: TAnjug/Dušan Anièiæ
"U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februarau, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10. 000 čavki, gačaca i sivih vrana", rekao je Stanković.

Najviše ih je u Turističkom centru grada, na Đurđevom brdu, Izletištu "Potok", na objektima Tržnog centra "Vivo", Sportskoj hali JASA, oko Akva patka, Gradskog stadiona... gde u večernjim satima zaposednu drveće, krovove kuća i objekata, bandere, ulične svetiljke, ne završene hale...

Stanković ističe da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja i "pravi su čistači prirode". Veterinari objašnjavju da vrane, eventualno, mogu da nasrnu na čoveka ako osete da su im mladunci ugroženi, što je u proleće, a ne sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: