Srpski avio-prevoznik među najstarijima, a ovo niste znali o njegovom osnivaču

Srpska aviokompanija "Er Srbija" našla je svoje mesto u tekstu CNN kao jedna od najstarijih aviokompanija na svetu. U njemu se navodi da je kompanija osnovana davne 1927. godine, kao i da mnogi stari nacionalni avioprevoznici nisu "preživeli".

Izvor: B92

Sreda, 16.10.2019.

13:09

Srpski avio-prevoznik među najstarijima, a ovo niste znali o njegovom osnivaču
Ilustracija/Foto: Ensuper /Depositphotos

U tekstu su se našle informacije o nastanku i životnom putu sada najvećeg avio-prevoznika u regionu, koji danas leti na 61 destinaciju sa svoja dva matična aerodroma u Srbiji.

Jedan od osnivača nacionalnog avioprevoznika bio je srpski i jugoslovenski avijatičar Tadija Sondermajer. On je bio prvi školovani vazduhoplovni inženjer.

Sondermajer je bio dugogodišnji direktor društva za vazdušni saobraćaj "Aeroput", prvog srpskog i jugoslovenskog avioprevoznika kojim je utemeljena savremena putnička avijacija na ovim prostorima.

U istoriju svetske avijacije Tadija Sondermajer upisao se 1927. godine kada je legendarnim letom Pariz - Bombaj -Beograd, preleteo 14.800 kilometara i tako među prvima u istoriji izveo transkontinentalni let. Zanimljivo je i to da je tokom ovog leta napravio fotografiju koja se smatra jednim od prvih "selfija" u avijaciji. Danas može da se vidi u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Sondermajerova velika želja bila je da prikupi novac za osnivanje vazduhoplovne komapnije "Aeroput", što je i uspeo, a već 1928. godine 1.300 putnika vinulo se u nebo.
Otkrivanje biste 2017. godine/Foto: Tanjug/Rade Preliæ
Najveći srpski avijatičar 20. veka, pre dve godine dobio je i svoju bistu, koju su otkrili ministar finansija Siniša Mali, koji je tada bio na funkciji gradonačelnika i tadašnji direktor "Er Srbije" Dane Kondić.

Bista se nalazi u parku na uglu ulica Palmotićeve i Koste Stojanovića u Beogradu, a postavljena je povodom obeležavanja 90 godina od osnivanja prve srpske avio-kompanije "Aeroput".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: