Popilo se 200.000 litara piva manje: Recesija pogodila i Oktoberfest

Na ovogodišnjem tradicionalnom festivalu Oktoberfest, koji je završen u nedelju u Minhenu, prema rečima organizatora, popijeno je čak 200.000 litara piva manje nego prošle godine, što bi mogao da bude rezultat recesije u Nemačkoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

18:20

Popilo se 200.000 litara piva manje: Recesija pogodila i Oktoberfest
Foto: Getty/Pool

Manifestaciju je ove godine posetilo 6,3 miliona ljudi, približno isto kao prošle godine, a oni su kupili 7,3 miliona litara piva. Od otvaranja, 21. septembra, uz piće se pojelo ukupno 129 volova i 29 teladi, prenosi portal Investitor.me.

“Ovogodišnji Oktoberfest bio je miran sa opuštenom i veselom publikom”, rekao je na kraju festivala direktor Klemens Baumgartner.

Njegove izjave potvrdila je i policija, koja je saopštila da je ove godine zabeležen značajan pad kriminala u odnosu na prošlu godinu. Bilo je i manje problema povezanih sa prekomernim ispijanjem alkohola, pa su lekari intervenisali u 600 slučajeva, što je 120 manje nego prošle godine.
Foto: Getty/Pool
Policajci su, međutim, zabeležili rekordan broj onih koji su vozili pijani nakon što su prisustvovali festivalu. Zaustavili su 774 pripita vozača, uključujući 414 na električnim trotinetima.

Organizatori festivala ograničili su upotrebu električnih trotineta u široj areni zbog zabrinutosti da bi njihovi korisnici mogli da voze pijani.

Tradicija održavanja Oktoberfesta, koji se smatra jednim od simbola Nemačke, počela je 12. oktobra 1810. godine zabavom na venčanju bavarskog kralja Luja I.

Kasnije je festival pomeren na raniji termin, kada je vreme u bavarskoj prestonici obično lepše, ali je ime zadržao. Od 1810. godine Oktoberfest nije održan samo 24 puta. Otkazan je za vreme epidemije kolere, tokom hiperinflacije dvadesetih i tokom dva svetska rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: