Da li "Džoker" glorifikuje nasilje ili skreće pažnju na ozbiljne probleme?

Najnoviji film o najvećem neprijatelju superheroja Betmena svakim danom prikazivanja izaziva sve više negativnih komentara.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.10.2019.

08:25

Da li
Foto: Printscreen Youtube

Dok pojedini govore da u medijima nema dovoljno slobode, drugi tvrde da borci protiv "podivljale političke korektnosti" preteruju i da se zabrane zapravo veoma retko događaju. Društvene mreže prepune su kritika, ali to je sasvim očekivano, s obzirom na prirodu platforme koja daje glas ljudima koji glas donedavno nisu ni imali. Na kraju, stvorili ste nešto i to nešto pustili u javnost. Potpuno je razumljivo da će javnost da reaguje, ali budite spremni i na to da se ono što ste stvorili neće svima svideti.

Toga je postao svestan i reditelj "Džokera" Tod Filips, koji se našao na udaru kritika nakon što su neki zaključili da bi nasilje u njegovim filmovima moglo da podstakne pojedince da isto učine u stvarnom životu.

Reditelj se osvrnuo na kritike te rekao da misli da se ovo "događa zato što je zgroženost postala proizvod i to je već neko vreme".

Ono što se posebno ističe u ovom diskursu je to koliko ekstremna levica može da zvuči kao ekstremna desnica kada to odgovara njihovoj agendi.

"Ovo iskustvo mi je otvorilo oči", rekao je on, prenosi Indeks.
Tod Filips/Foto: Getty/Theo Wargo / Staff
Filips je šokiran činjenicom da se njegov film ne koristi kao savršen povod za početak rasprave o kompleksnim temama.

"Iznenađen sam. Nije li dobro da imamo ove rasprave? Nije li dobro raspravljati o filmovima i nasilju? Zašto je loše ako film dovede do rasprave?", upitao je on.

Još otkako je film prikazan na Venecijanskom festivalu, gde je dobio odlične kritike, mnogi mediji su se osvrnuli na problematičan pristup Arturu Fleku i njegovoj transformaciji u masovnog ubicu. Naime, mnogi smatraju da su mu autori pristupili s previše simpatija i da bi to moglo da navede neke gledaoce da učine isto.

Ipak, film polako obara rekorde. Film "Džoker", sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi, zaradio je 93,5 miliona dolara od prodaje karata na 4.474 mesta u Severnoj Americi posle premijere tokom ovog vikenda, čime je oboren oktobarski rekord na blagajnama.

Prethodno je film "Venom" držao rekord pošto je, posle premijere u oktobru prošle godine, zaradio 80 miliona dolara.

U drugim delovima sveta "Džoker" je za sada zaradio 140,5 miliona dolara, što znači da je ukupno do sada zaradio 234 miliona dolara.
Hoakim Finiks/Foto: Getty/Rich Fury / Staff
Čini se da reditelj i studio koji stoje iza "Džokera" imaju razloga da se raduju, pošto je publika pohrlila u bioskope uprkos nasilnoj tematici u filmu koja je dovela do povećane bezbednosti u okolini bioskopa i zabrane nošenja kostima pri gledanju filma, navode agencije.

Međutim, mnogima je ova tema u filmu previše mučna.

"Upravo sam izašao s prikazivanja Džokera. Bilo je prestrašno s obzirom na sve što se događa oko nas, mislim da film glorifikuje oružje i mentalne probleme", napisao je jedan gledalac.

Drugi korisnik Tvitera je napisao:

"Nikad nisam izašao iz bioskopa, ali sam bio blizu toga tokom filma 'Džoker'. Nakon sat vremena sam želeo da izađem, ali mi žena nije dala. Nemojte, ljudi!"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: