Novi objekat ušao u Sunčev sistem: Možda pripada vanzemaljcima? VIDEO

Astronom-amater Genadij Borisov otkrio je novi međuzvezdani objekat, koji je došao izvan Sunčevog sistema, objavio je "Minor Planet Center".

Izvor: B92

Petak, 13.09.2019.

10:30

Novi objekat ušao u Sunčev sistem: Možda pripada vanzemaljcima? VIDEO
Foto: depositphoto/zzoplanet

Prvi međuzvezdani objekat u našem solarnom sistemu otkrili su astronomi 2017. godine. "Oumuamua“ imao je hiperboličnu putanju koja je ukazivala na to da je došao iz daleka i da se neće vraćati.

Naravno, proizveo je i mnogo spekulacija o njegovom poreklu, a jedna od njih je da možda pripada vanzemaljcima.

Novootkriveni objekat predstavlja drugog međuzvezdanog gosta, a predstoji još mnogo ispitivanja, praćenja i posmatranja. Borisov je prvi put spazio objekat 30. avgusta koristeći teleskop koji je sam napravio. Nakon toga usledile su i druge potvrde, a "Majnor planet senter" pri Centru za astrofizičare izdao je saopštenje o novom objektu nazvanom "C/2019 Q4 (Borisov)".

Ukoliko se nesumnjivo potvrdi njegova međuzvezdana priroda, dobiće novu oznaku koja počinje sa "2I" (I kao početno slovo reči međuzvezdani na engleskom – Interstellar).

Sa dodatnim posmatranjima i proučavanjima, naučnici su počeli da izračunavaju oblik njegove orbite, a proračuni pokazuju da putanja ima hiperboličan oblik, a ne eliptični, koji karakteriše orbite nebeskih tela u Sunčevom sistemu.

Hiperbolična putanja ukazuje da će novootkriveni objekat napustiti naš sistem i nikada se neće vratiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: