Norveška u strahu: Psi masovno umiru od misteriozne bolesti, vlasnici u šoku

Na stotine pasa u Norveškoj obolelo je od misteriozne bolesti probavnog trakta, a 26 ih je zbog nje već i uginulo.

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2019.

10:12

Norveška u strahu: Psi masovno umiru od misteriozne bolesti, vlasnici u šoku
Foto: Depositphotos/luckybusiness

Zbog toga su norveške vlasti uputile apel vlasnicima pasa da svoje ljubimce ne puštaju u interakciju s drugim psima budući da se sumnja da bi bolest mogla biti zarazna.

Iako je na leševima uginulih pasa sprovedena obdukcija, ona nije rezultirala bilo kakvim otkrićem, saopštili su iz Norveške agencije za sigurnost hrane. Dosad su jedino registrovani zajednički simptomi obolelih pasa: umor, povraćanje i proliv. Iz Veterinarskog instituta Norveške su saopštili da je dosad zabeleženo više od 200 slučajeva obolelih pasa.

Bolest se prvi put pojavila u Oslu početkom ovog meseca, a kasnije su zabeleženi slučajevi u Bergenu i u nekoliko mesta na severu države.

U nastojanju da zabrinutim vlasnicima daju kakvu-takvu informaciju o potencijalnom uzroku bolesti, Agencija za sigurnost hrane je poručila da je u utrobi nekoliko obolelih pasa pronađen miks dve bakterije - providencia alcalifaciens i clostridium perfringens. Te se bakterije ponekad povezuju s prolivima kod pasa, ali i ljudi. Iz Agencije su oprezno rekli da ne mogu biti sigurni da su one uzrok simptoma kod obolelih pasa.

U jednom trenutku se čak spekulisalo i da je bolest povezana s neobično velikim brojem gljiva koje su rasle ove godine, a ta teorija još nije odbačena. Dosad su kao potencijalni uzrok isključeni salmonela i otrov za pacove, piše Jutarnji.hr. S druge strane, ne može se ni sa sigurnošću reći jesu li slučajevi obolelih pasa uopšte povezani i radi li se uopšte o epidemiji.

Vlasnici se pak javljaju veterinarima s pričama o tome kako su njihovi psi jedan dan bili savršeno zdravi i veselo trčkarali, da bi već idućeg dana bili pokošeni povraćanjem i prolivima. Savršen primer je slučaj sedmogodišnje kuje Leksi, koja je obolela početkom prošle nedelje, bila kod veterinara u četvrtak, da bi je vlasnici idućeg dana pronašli uginulu u hodniku.

U nastojanju da dokuči zbog čega je došlo do bolesti, Veterinarski institut Norveške zamolio je čak 2.000 veterinara da ispuni upitnike u vezi sa bolešću. Dobra je vest da se ne čini da bolest ima bilo kakvih posledica po ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: