"Menja sadržaj, oblik i boju": Kineska misija otkrila "čudnu supstancu" na tamnoj strani Meseca

Letelica kineske svemirske misije Čange-4, prva je svemirska letelica koja se u januaru spustila na tamnu stranu Meseca da bi proučila sastav tla, odnosno sloja između kore i jezgra.

Izvor: Sky News, Nedeljnik.rs

Ponedeljak, 02.09.2019.

20:40

Default images

Na Mesec se spustio rover koji je nosio Jutu-2, prvog robota koji se koristi za istraživanje tamne strane Meseca.

Jutu-2 je do sada naučnicima već pružio uvid u činjenicu da je sastav Mesečeve površine sasvim drugačiji od očekivanog, piše Skaj njuz.

Sada je rover u novoj "šetnji" Mesečevom površinom otkrio "izvestan sadržaj" u jednom od brojnih kratera tog Zemljinog satelita.

Član misije na zemlji Ju Tianđi bacio se na proučavanje fotografija koje je rover snimio. YJtu-2 je trebalo da nastavi dalje, ali članovi misije su odlučili da ispitaju supstancu koja je otkrivena na površini. Na njihovoj internet-strani piše da su "oblik i boja materije značajno drugačiji od okolnog lunarnog tla", prenosi Nedeljnik.

Jedna od teorija je da je u pitanju impaktit, odnosno materija koja ostaje posle udara meteorita kao rezultat uticaja jake mehaničke sile, visokog pritiska i temperature, pa menja sadržaj, oblik i boju, odnosno ima agregatno stanje slično gelu.

Kina tek treba da objavi zvanične fotografije te materije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: