One su gospodari naših domova: Macama leti dajte više vode, manje hrane

Mace su vladari naših stanova i kuća, i veliki broj njih ne izlazi napolje, pa se mnogi vlasnici pitaju da li njima leto uopšte i predstavlja neki problem, s obzirom na to da dane provode leškareći u klimatizovanim prostorijama naših domova

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2019.

13:28

One su gospodari naših domova: Macama leti dajte više vode, manje hrane
Foto: Larineb/Depositphotos

Kada nas pritisnu sparina i letnja žega, a temperatura u termometru zađe u visoko "crveno", najčešće ćemo na internetu pronaći savete za pse – kada ih voditi u šetnju, kako da im zaštitimo šape i kožu od vrelog asfalta i sunčevih zraka, koje rase su vrsni plivači i slično. A šta je s mačkama?

Bića pustinje

Mačka je u naš život došla iz pustinje, tako da može prilično dobro da se nosi sa letnjim vrućinama. Mnogo spava, organizam joj funkcioniše štedljivo, čuva vodu, a i vrlo je efikasno izvlači iz hrane. Hladi se ližući svoje krzno, a uši i stomak su joj važni za rashlađivanje, kao i znojne žlezde koje se nalaze u područjima oko usnog otvora, analnog otvora, u delu mlečnih žlezda i najvažnije – na šapama. Ako mačku prepustimo vlastitim instinktima, ona će uvek pronaći najzgodnije mesto za odmor, pa je tako i kada su temperature ekstremne.

San

Kada je vruće, mačka spava i više nego inače – na nekom hladnom, mirnom mestu. Na vlasniku je samo da joj pruži mogućnost izbora. Mačke koje žive u zatvorenom prostoru, one koje ne izlaze iz kuće, prirodno će tražiti najhladnija mesta u kući: to može biti ispod kreveta, kuhinjskog elementa, na pločicama – na bilo kojem mestu gde ne dopire sunce. To može biti i neko "čudno" mesto kao što je umivaonik u kupatilu.
Foto: dariazu /depositphotos
U dvorištu

Pogodno mesto za odmor je još važnije za mačke koje izlaze u dvorište. Moraju imati mesta zaštićena od sunca, trebalo bi im obezbediti lak pristup senovitim mestima (hladovini) i svežu vodu na nekoliko mesta. Ako mačka voli da veći deo vremena provodi napolju, ipak bi joj trebalo ograničiti izlazak tokom najtoplijeg dela dana kada su temperature ekstremno visoke.

Osveženje

Jedna od alternativa za dodatno hlađenje u dvorištu, ali i u kući, jeste činija sa zamrznutom vodom – neke mačke će lizati led dok se topi, a i kockice leda u činiji sa vodom mogu biti interesantne za igru. Kvašenje i kupanje mačke nisu baš poželjni načini rashlađivanja, osim za one mace kojima voda nije neprijatno okruženje. Ostale to uglavnom ne vole. Tokom vrućih dana neke mačke ližu svoje krzno većim intenzitetom i tako ga vlaže, pa im isparavanje pomaže da se rashlade. Ponekad se može primetiti da leže otvorenih usta – tako se takođe rashlađuju.

Voda

Organizam mačke je prilagođen uslovima više spoljašnje temperature, jer ima mogućnost koncentrovanja mokraće, a osećaj žeđi je smanjen tako da maca pije vodu u maloj količini, a iz hrane izvlači maksimum vode. Uglavnom se može smatrati da je maksimalna potreba mačke za vodom 45 mililitara po kilogramu telesne težine dnevno (Carl A. Osborne, DVM, PhD, DACVIM), pa bi mačka od četiri kilograma prosečno trebalo da unese oko 150 mililitara vode dnevno.

Međutim, količina vode koju će mačka popiti zavisi pre svega od načina ishrane, a u manjoj meri od spoljašnje temperature. U prirodi, mačke najveću količinu potrebne vode dobijaju iz plena (obično sadrži oko 70 odsto vode), dok se u savremenim uslovima života najčešće hrane industrijskom hranom koja predstavlja ili suvu hranu za mačke sa 8–10 odsto vode ili vlažnu sa 78–84 odsto sadržaja vode.

Ishrana suvom hranom za mačke zahteva stalni nadzor nad mačjim ponašanjem u vezi sa pijenjem vode, jer je potrebno da gotovo celokupnu potrebu za vodom mačka obezbedi pijenjem. Ako se mačka hrani isključivo vlažnom hranom (konzerva, kesica ili sirova hrana), ona će putem hrane namiriti 2/3 svoje potrebe za vodom.

Hrana

Mačka manje jede leti, jer joj je potrebno manje energije radi održavanja telesne temperature. Studija iz 2014. godine je pokazala da najveći broj mačaka jede 15 odsto manje hrane tokom letnjih meseci u odnosu na zimu. Isti slučaj je i sa kućnim mačkama, odnosno mačkama koje su u zatvorenom prostoru izložene manjim oscilacijama temperature. Hranu nije potrebno posebno menjati u odnosu na uobičajeni način ishrane, eventualno će mačka više jesti vlažnu hranu i obroci će joj biti manji, i ponekad će jesti u kasnijim večernjim satima, jer tokom leta mace više spavaju, naročito tokom dana, prenosi Petmagazine.rs.

Tekst: Dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin "Mačka"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: