Kako da prekinete tuču dva psa?

Šetate parkom dok vaš pas trčkara oko vas. Iznenada, na njega se ustremi lokalni kavgadžija, krupniji, dominantniji i agresivniji. Šta da radite? Da li da ih razdvojite ili pustite psa da se čeliči i sam rešava problem? I kako uopšte da ih razdvojite a da budete sigurni da i sami nećete nastradati.

Izvor: paszavas.com

Nedelja, 25.08.2019.

09:00

Kako da prekinete tuču dva psa?
Foto: eldadcarin/depositphotos

Evo nekoliko saveta:

Procenite situaciju

Nisu sve tuče pasa iste. U većini slučajeva reč je o bezazlenom koškanju u kom niko neće biti povređen i nema potrebe da intervenišete. Kao sa ljudima koji se psuju i gurkaju, bez namere da jedan drugog ozbiljno povrede. Međutim, ima situacija kad morate da reagujete da vaš pas ne bi bio ozbiljno, možda čak i fatalno povređen.

Nekada je teško ispravno proceniti situaciju, ali postoji par pravila kojih bi trebalo da se držite.
  • Ukoliko znate da je jedan od pasa i ranije bio agresivan i nanosio povrede drugim životinjama, što pre prekinite sukob.
  • Ako su se posvađala dva psa ekstremno različite veličine, trebalo bi da ih razdvojite da mališa ne bi izvukao deblji kraj.
  • Svaka kavga u koju je uključen pas koji pripada nekoj od rasa odgajanih za borbe treba da bude odmah prekinuta.


Izbegavajte rizik

Svaki metod koji vam omogućava da prekinete borbu, a da ostanete dovoljno daleko od čeljusti dobar je i bezbedan. Idealno je ako možete da dohvatite povodac i razdvojite pse. Ako je pas ugrizao i drži protivnika, sačekajte da na trenutak popusti ugriz i onda brzo povucite. Možete pokušati i da sukobljene pse polijete hladnom vodom, što će ih šokirati i naterati da zaborave na bitku. Naravno, pod uslovom da imate vode u blizini. U suprotnom, možete pokušati da ih na neki drugi način prepadnete i razdvojite, prenosi portal Paszavas.

Što ste bliže čeljustima, povećava se rizik da se povredite. Ipak, ako nema drugog načina, možete pokušati da između sukobljenih pasa postavite neki objekat. Nekad čak i parče kartona može da vam ostavi dovoljno vremena da ih zgrabite za povodac i razdvojite. Ako nisu na povocu, možete pokušati da ih zgrabite za zadnje noge i odvučete, vodeći računa da se ne okrenu naglo i svoj bes iskale na vama.
Foto: art_man/depositphotos
Najrizičniji potez je pokušaj da psa zgrabite za ogrlicu. Ako je zagrizao suparnika, možete mu malo uvrnuti ogrlicu, na trenutak smanjiti dotok vazduha i tako ga naterati da otvori čeljust. Nekada je jedini i veoma rizičan način da prekinete sukob da psu gurnete kratak štap u čeljust i vučete ga i gurate sve dok ga ne primorate da popusti ugriz.

Preventivno ponašanje

Pojedini vlasnici otkrili su da limenka može odlično da posluži u otkazivanju započetog napada. Ukoliko je vaš pas kavgadžija, ili znate da u parku gde ga izvodite postoji neki pas sa kojim se ne „miriše“, u limenku nekog pića nagurajte male metalne delove, a zvuk koji nastaje kad se ona protrese deluje kao odličan alat za korekciju ponašanja. Ako naiđete na psa koji je na vaš glas već iskezio zube, limenku bacite pred njega i to bi trebalo da bude sasvim dovoljno da taj agresivac odustane od takvog ponašanja. Ipak, najsigurnije rešenje za prevenciju uličnog obračuna jeste i ono najjednostavnije: držite vašeg psa na uzici kako bi vam uvek bio na dohvat ruke i onda problema neće biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: