Zašto se ne kažnjava kupiranje ušiju i repova kod pasa? VIDEO

Društvene mreže usijala je fotografija dobermana sa kupiranim ušima, koju je podelio ponosni vlasnik. Mnogi se pitaju da li je kupiranje ušiju kod pasa deo estetske hirurgije ili pomodarstvo koje nanosi bol? Zašto se ne poštuje zakon koji to zabranjuje i da li je rešenje kažnjavanje vlasnika pasa, a ne samo veterinara?

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

09:00

Zašto se ne kažnjava kupiranje ušiju i repova kod pasa? VIDEO
Ilustracija / Foto: Depositphotos/DuxX73

"Mislim da je to stvar pomodarstva i spada u estetsku plastičnu operaciju, makar smo mi tako učili dok je bila dozvoljena po zakonu. Ne postoji medicinski razlog da bi se to radilo, pogotovo ne u uzrastu od dva do tri meseca kada se to radi", rekao je u "Jutru" za TV Prva veterinar Dragurin Smoljević.

Prof. dr Marijana Vučinić, sa Katedre za zoohigijenu Veterinarskog fakulteta podsetila je da u trenutno važećem Zakonu o dobrobiti životinja ne postoji kazna za vlasnika.

Ona je rekla da oni veterinari koji to rade krše zakon i da i dalje ima onih kojiu rade "sakaćenje" životinje zarad estetike.

"Imate i Konološki savez koji dozvoljava takmičenja pasa kojima su kupirane uši i repovi", poručila je ona.

Pogledajte više u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: