"Hvala, Ričarde! Odvedi migrante u Holivud svojim avionom, pa ih podržavaj u svojim vilama!"

Zamenik premijera Italije Mateo Salvini poručio je američkom glumcu Ričardu Giru da bi migrante mogao svojim privatnim avionom da prebaci u Holivud i smesti ih u svoje vile.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2019.

10:29

Foto: EPA-EFE / Open Arms/Handout

Salvini je to izjavio sinoć, nakon što je holivudski glumac ranije juče pozvao italijansku vladu da prekine da "demonizuje ljude" i umesto toga pomogne migrantima koji su "zaglavljeni" na Mediteranu na brodu kojim upravlja španska humanitarna grupa.

Gir je juče, u znak podrške, posetio migrante na brodu "Open arms". Salvini je Gira nazvao "velikodušnim milionerom" i "zahvalio mu" što je izrazio zabrinutost zbog sudbine migranata na brodu "Open arms".

"Mogao bi da ih odvede u Holivud svojim privatnim avionom i podržava ih u svojim vilama. Hvala, Ričarde!", naveo je u saopštenju Salvini, preneo je britanski Ekspres.

Gir je prethodno, na konferenciji za novinare na italijanskom ostrvu Lampeduza, uporedio političku situaciju u Italiji sa onom u SAD.

"Mi imamo naše probleme sa izbeglicama koje dolaze iz Hondurasa, Salvadora, Nikaragve, Meksika... Veoma je slično onome kroz šta vi ovde prolazite", rekao je Gir, optužujući političare i u Italiji i u SAD za demonizaciju migranata, prenosi Rojters.

Na brodu "Open arms" sada se nalazi 160 migranata, kojima je Gir (69) juče doneo kutije pune voća i razgovarao sa nekoliko osoba koje su izbegle iz Libije.
Mateo Salvini / Foto: GettyImages / Emanuele Cremaschi
Poznati glumac je pozvao svet da pruži podršku i pomogne ljudima koji se nalaze na brodu, nazivajući ih "braćom i sestrama".

"Open arms" se nalazi u međunarodnim vodama u blizini italijanskog ostrva Lampeduza, pošto mu nije dozvoljeno da pristane u luke u Italiji i Malti, prenosi AP.

Gir je poznat po humanitarnom radu i učestvuje u kampanjama za zaštitu životne sredine.

Glumac se zatekao u Italiji i kada je video vesti o zaglavljenom brodu sa migrantima pozvao je špansku humanitarnu grupu "Open arms" i pitao kako može da pomogne", izjavila je za AP portparolka te organizacije.

Dva dana kasnije Gir je došao na Lampeduzu.

"Najvažnije za ove ljude je da mogu da dobiju slobodnu luku, da se iskrcaju s broda, da se domognu kopna i započnu novi život", rekao je Gir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: