Ovog vikenda uživajte u meteorskoj kiši i neobičnom nebeskom fenomenu

Ljubitelji astronomije ovog vikenda moći će da uživaju u magičnom nebeskom fenomenu kada će gotovo u isto vreme na nebu moći da se vide Jupiter, Saturn i Mesec.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.08.2019.

10:43

Ovog vikenda uživajte u meteorskoj kiši i neobičnom nebeskom fenomenu
Foto: Depositphotos/sborisov

Jupiter će ukratko preuzeti mesto najsjajnije planete na nebu, jer će Venera i Mars nestati iz vidika. Skoro puni Mesec pojaviće se uz Jupiter u subotu uveče, a biće vidljiv od sumraka.

Saturn će se pojaviti uveče istočno od Jupitera i biće vidljiv do zore. Mesec će se pojaviti desno od Saturna u noći 11. avgusta, a potom 12. avgusta levo od šeste planete Sunčevog sistema.

Merkur će se takođe pojaviti na istoku neba prilikom svitanja u ponedjeljak ujutru. Svi ovi neuobičajeni momenti odigraće se u pozadini kiše meteora Perseida takođe u ponedeljak, pred puni Mesec 15. avgusta.

Astrofotografi bi trebalo da budu u mogućnosti da snime grupnu fotografiju planeta u bilo kojoj noći od petka do ponedeljka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: