Srećan Svetski dan mačaka: Zagrlite vaše krznene prijatelje čija umiljatost leči

Samo u Americi ima ih skoro 100 miliona njih koje žive kao kućni ljubimci, a ovi krzneni članovi porodica su mnogo više od ljubimaca.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.08.2019.

13:14

Srećan Svetski dan mačaka: Zagrlite vaše krznene prijatelje čija umiljatost leči
Foto: Depositphotos/orhancam

Pored ribica, mačke su najviše zastupljene kao kućni ljubimci, a poznato je da, pored toga što su lojalne i umiljate, one su odlične i za zdravlje vlasnika. I pored mnogo poznatih činjenica, mačke su bile i ostale misteriozna bića. Ovo su samo neke činjenice o mačkama koje malo ko zna.

Ono što sigurno niste znali jeste da one nemaju na jeziku receptore za slatkiše, pa zato ne luduju za njima.
Foto: B92/Milica Krstiæ
Mačke sa crvenkastim krznom mogu da imaju pegice oko usta i na obrvama.

Mačke imaju sposobnost da se samoisceljuju. Frekvencija kojom prede domaća mačka kreće se između 25 i 150 herca, za koju se ispostavilo da je frenkvencija na kojoj se mišići i kosti obnavljaju i rastu sami od sebe.

Mjauk koriste samo za komunikaciju sa ljudima, ali ne i sa drugim mačkama. Onda kada mjauču na druge mačke jeste kada se kao bebe oglašavaju kako bi dozvale majku.

Uprkos verovanju i prikazivanju mačaka kako radosno piju mleko iz činijice, istraživanaj su pokazala da su mačke netolerantne na laktozu i da treba da izbegavaju mleko. Mačka koja je najduže živela umrla je sa 38 godina i 3 dana starosti. Postoji čak 44 vrste mačaka.

Moždana kora mačaka sadrži oko dva puta više neurona nego kod pasa. One imaju oko 300 miliona neurona, dok psi imaju 160 miliona.

Polidaktilne mačke koje imaju jedan ili dva dodatna prsta u šapi imaju taj poremećaj kao rezultat genetske mutacije. One se nazivaju još i Hemingvej mačke jer ih je pisac Ernest Hemingvej imao nekoliko u svom domu na Floridi. Veruje se da je Isak Njutn izumeo vratanca za mačke na vratima koja ima skoro svaka kuća u Americi. Miris je najjače čulo koje ima mačka i one se oslanjaju na njega kada žele da identifikuju ljude i predmete. Njihovo čulo mirisa je 14 puta jače nego ljudsko.

Znoje se samo preko šapa i nigde više, a imaju sposobnost da pomeraju vilicu samo gore i dole, a ne levo i desno kao ljudi. Ali zato imaju sposobnost da rotiraju uši za 180 stepeni uz pomoć 32 mišića koji ih kontrolišu.
Mačke provedu skoro 70 odsto života u spavanju, a njihov nos je jedinstven poput otiska prsta ljudi. Imaju tri kapka i srce im kuca 110 do 140 otkucaja u minutu.
Foto: B92/Milica Krstiæ
U Egiptu kada bi preminula mačka njen vlasnik bi obrijao obrve u znak žaljenja za ljubimcem, piše Coleandmarmalade. Imati mačku je veoma korisno. One se ne bore da bi pokazale dominaciju već da bi odbranile teritoriju. Za razliku od ljudi, one su te koje najviše koriste levu stranu tela pa se za njih može reći da su levošape.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: