Konačno potvrđeno Hitlerovo poreklo? Mrzeo ih je, a i sam je bio "njihov"

Nacistički vođa Adolf Hitler, koji je kriv za milione nastradalih u Drugom svetskom ratu, smatrao je da je "arijevska rasa superiorna" i jedina prava, dok je Jevreje prezirao i smatrao ih inferiornim. Međutim, poslednja istraživanja istoričara pokazuju da je upravo i sam bio pripadnik, kako je smatrao, "inferiorne rase".

Izvor: B92

Utorak, 06.08.2019.

11:21

Konačno potvrđeno Hitlerovo poreklo? Mrzeo ih je, a i sam je bio
Foto: Getty/Hulton Archive / Stringer

Sada su izgleda istoričari pronašli dokaze koji potvrđuju da je Hitlerov deda bio Jevrejin.

Dr Leonard Saks rekao je da je njegova baka, iako je oduvek odbijala da oda s kim je zatrudnela, zapravo dete dobila sa Jevrejinom koji je živeo u Gracu.

Prvi put se njegovo jevrejsko poreklo pominje 1930. godine, kada je Hitlerov advokat Hans Frenk rekao da je otkrio dokaz da je deda nacističkog vođe živeo u kući u kojoj je radila njegova baka.

Mnogi su posle Frenkovog pogubljenja, nakon procesa u Nirnbergu, odbacili ovu teoriju. Čak je jedan poznati austrijski istoričar Nikolaus fon Preradovič navodno pronašao dokaz koji sugeriše da u Gracu 1836. godine, kada je začet Hitlerov otac Alois Šiklgruber, nije bilo Jevreja.

Međutim, dr Saks je uspeo da dokaže da je u Gracu bilo Jevreja i pre 1850. godine. Takođe je predstavio dokaze da je Preradovič bio simpatizer nacista., te da je bio uvređen navodima da bi Hitler mogao da ima jevrejsko poreklo.
Foto: Getty/Hulton Archive / Stringer
"Razmišljao sam o tome da neonaciste vređa činjenica da Hitler ima jevrejsko poreklo, zato što oni mrze Jevreje. Takođe, Jevreje vređa činjenica da bi Hitler mogao da ima jevrejsko poreklo. Ali sada, skoro ceo jedan životni vek je prošao od Trećeg rajha i sad nije vreme da se pitamo šta više vređa, nego šta je istina i da pokušamo da razumemmo Hitlera i Holokaust", rekao je dr Saks, prenosi Dejli mejl.

Pilot otkrio koje su bile poslednje Hitlerove reči

Hitlerova baka Marija Ana Šiklgruber, majka njegovog oca Aloisa, bila je siromašna i živela je na selu u severozapadnom delu Austrije.

Malo toga se zna o njenom životu pre njene 42. godine života, kada je kao neudata, rodila Hitlerovog oca. Istoričari su primetili da je ona odbila da prizna s kim je ostala u drugom stanju, te u krštenici nije pisalo nijedno ime kao ime oca. Kasnije se udala za Johana Georga Hajdlera, koji je potom usvojio Aloisa, a što je i zavedeno u krštenici.

Hitlerovo poreklo dovedeno je u pitanje kada su njegovi protivnici počeli da šire glasine o tome da je zapravo njegov deda Jevrejin. To se nacistima, kojima je "čistokrvna arijevska linija" bila najbitnija, naravno nije nimalo dopalo.

Hitlerova "jazbina" postaje turistička "atrakcija"

I sam Hitler je 1931. godine izdao naređenje da se istraže navodne glasine o njegovom jevrejskom poreklu. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1937, dokor koji se bavio istraživanjem gena, po Hitlerovoj dozvoli, objavio je otkriće do kojeg je došao - a to je da Hitler vodi poreklo od austrijskih Nemaca.

Pošto je Johan Georg Hajdler upisan kao biološki otac Hitlerovog oca u krštenici, to se smatralo sertifikovanim dokazom o Hitlerovom poreklu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

113 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: