Preminuo čovek koji je donosio ključne odluke o slanju čoveka na Mesec

Kris Kraft, osnivač kontrole misija u američkoj svemirskoj agenciji NASA, preminuo je u ponedeljak u 96. godini, dva dana nakon 50. godišnjice sletanja na Mesec misije "Apolo 11".

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2019.

09:27

Default images

Kraft je donosio ključne odluke prilikom lansiranja dok su SAD pokušavale da pošalju čoveka u svemir.

Astronaut Nil Armstrong, prvi čovek na Mesecu, jednom je rekao da je Kristofer Kraft bio "čovek koji je bio 'Kontrola' u kontroli misija".

Prvi američki letovi sa ljudskom posadom su počeli 1961, a Kraft je odlučivao o stvarima koje su se ticale života ili smrti, poput da li su vremenski uslovi povoljni za lansiranje i šta činiti ako se pojavi problem.

Kraft je kasnije tokom šezdesetih godina pomogao u kreiranju misija "Apolo" koje su na kraju odvele Amerikance na Mesec 1969. godine.

Penzionisao se 1982. ali je nastavio da radi kao konsultant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: