Iskopavanjima rizikuju uništavanje tragova o erupciji u kojoj je uništena Pompeja

Novi veliki arheološki projekat predviđa značajna otkrića o životu u rimskoj imperiji, uključujući genetske profile stanovnika grada, njihove obroke, zanimanja i zdravlje, ali ne raduju se svi tim istraživanjima, piše Gardijan.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.07.2019.

14:35

Iskopavanjima rizikuju uništavanje tragova o erupciji u kojoj je uništena Pompeja
Foto: Photo_life/Depositphotos

Vulkanolozi tvrde da se novim iskopavanjima rizikuje uništavanje tragova o erupciji iz 79. godine naše ere, koji bi mogli biti presudni za zaštitu 600.000 ljudi koji danas žive u podnožju Vezuva.

Nakon godina tinjajućih napetosti, došlo je do sukoba između dve naučne frakcije, a vulkanolozi su ovog meseca objavili otvoreno pismo u časopisu "Nature", kritikujući "alarmantno" uništavanje vulkanskih slojeva, navodi se u tekstu objavljenom na Gardijanu.

Kristofer Kilburn, naučnik na Londonskom univerzitetskom koledžu, smatra da je razlog zašto je Pompeja postala sinonim za katastrofu skrajnut i da postoji frustrirajući osećaj da se vulkanologija ne shvata preterano ozbiljno.

"Kad odete u Pompeju, tamo se uopšte ne spominje vulkan", dodao je Kilburn.

Prema njegovim rečima, naučnicima je zabranjen pristup određenim područjima iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga.

"Ali kada se nađe nešto zanimljivo, sve TV ekipe i mediji su tamo", rekao je on.

"Izgleda da za njih nije opasno, ali je bilo opasno za profesionalne vulkanologe", istakao je naučnik.

Arheolozi tvrde da sarađuju sa vulkanolozima na Univerzitetu u Napulju i ističu da postoji još mnogo vulkanskih stena izvan zone arheološkog interesa kojima naučnici mogu da se bave, prenosi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: