Večeras pomračenje Meseca nad Srbijom

U noći između utorka i srede, 16. i 17. jula, iz Srbije će biti vidljivo delimično pomračenje Meseca, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.07.2019.

09:00

Večeras pomračenje Meseca nad Srbijom
Foto: Gettyimages / Brook Mitchell

Pomračenje će biti nepovoljno za posmatranje, jer visina Meseca iznad horizonta neće biti veća od jednog pedlja ispružene ruke.

Pomračenje počinje u 22.01 sat, a Mesec će najviše biti prekriven Zemljinom senkom, i to 65 odsto prečnika, u 23.31 sati i iz nje će izaći u sredu u jedan sat posle ponoći.

Ceo tok pomračenja će moći da se posmatra iz Istočne Evrope, sa Bliskog istoka, većeg dela Afrike i zapadne Indije i sa Antarktika.

Ukoliko bude vedro, Beograđani će ovu interesantnu pojavu moći da prate i sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Pomračenje nastupa kad prirodni satelit uđe u senku Zemlje i kada se Zemlja nađe tačno između Meseca i Sunca.

Pomračenja Meseca su ređa od pomračenja Sunca, ali se zbog veličine zemljine senke uvek mogu videti na gotovo celoj polulopti na kojoj je noć.

Pomračenje Meseca je bezopasno i može se gledati golim okom, dvogledom ili manjim teleskopom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: