Istraživanje svetske inteligencije: "Srbija ima skromni IQ"

Srbija ima skromni državni IQ – (90), pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja svetske inteligencije, sprovedenog u 203 države sa nekoliko zemalja van Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.07.2019.

12:02

Istraživanje svetske inteligencije:
Foto: depositphoto/Alexmit

Od zemalja u regionu Slovenija ima IQ od 99, Hrvatska 96, BiH 89, Crna Gora 86, Albanija 82, dok Severna Makedonija ima isti skor kao Albanija.

Stanovnici BiH imaju isti državni koeficijent inteligencije kao Jermenija, Irak, Kazakhstan, Uzbekistan i Tajland.

Na vrhu lestvice su Japan, Tajvan i Singapur, sa IQ od 106 bodova, što je malo ispred Kine (104).

Zbog promene u metodologiji i nedostatka rezultata iz standardizovanih međunarodnih školskih ispita, iznenadni novi evropski prvak je Belorusija (102), a odmah za njom sledi očekivana grupa država - Finska, Holandija, Nemačka, Estonija i Lihtenštajn sa IQ od 101.

Na dnu svetske IQ lestvice nalazi se 14 zemalja, većinom iz Afrike, kojima je nametnut arbitrarni IQ od 60 - što zbog nedostatka rigoroznih podataka, što zbog statističke nestalnosti algoritma na nižoj margini.

U analizi su sarađivali najpoznatiji istraživač inteligencije Ričard Lin i politički istraživač Dejvid Beker, a sve kalkulacije za harmonizaciju podataka raznih izvora su zabeležili u knjizi "Inteligencija nacija", prenosi klix.ba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

321 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: